Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropané se bouří proti EU: O přijímání migrantů by měly rozhodovat národní vlády, ne Brusel

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Obyvatelé zemí Evropské unie (EU) chtějí, aby v otázce migrace a migrační politiky měly konečné slovo národní vlády jednotlivých zemí. Ukázal to nový průzkum agentury Pew Research Center. Ten ale zároveň naznačil, že lidé nechtějí, aby jejich země z bloku odešla.

Průzkum probíhal v devíti zemích EU, včetně Polska a Maďarska, tedy států, které jsou vnímány spíše jako „rebelové“, především v otázce migrace. I přes spory s Bruselem se však ukazuje, že občané těchto dvou zemí visegrádské čtyřky chtějí být i nadále součástí EU.

Odchod z EU si přeje jen 11 procent Němců a Poláků, 13 procent Španělů a Maďarů, 18 procent Nizozemců, 22 procent Francouzů a Švédů a 35 procent Řeků a Italů. I přesto by občané většiny zemí podpořili vypsání referenda o setrvání země v EU.

Ve Španělsku by vypsání referenda podpořilo 65 procent lidí, ve Francii 61 procent, v Itálii 57 procent a v Řecku 57 procent. Pro je také zhruba polovina Švédů (53 procent), Poláků (51 procent) a Němců (50 procent). V Maďarsku je pro vypsání referenda 44 procent lidí a 45 procent je proti. V Nizozemí je pro vypsání 42 procent a proti 54 procent.

V otázce migrace jsou však občané k EU spíše kritičtí. Lidé si přejí, aby se národním vládám vrátilo z Bruselu více pravomocí – a přistěhovalectví je jedna z nich. Od roku 2015 se v zemích EU usadilo celkem 2,4 milionu přistěhovalců ze zemí mimo EU. Mnozí z nich jsou uprchlíci z válkou zmítané Sýrie a severní Afriky. Evropané jsou však k postoji EU k uprchlíkům spíše kritičtí a chtějí, aby jejich národní vlády rozhodovaly o stěhování občanů ze zemí mimo EU do svých zemí.

To, aby v přijímání migrantů ze zemí mimo EU měla konečné slovo národní vláda, chce 82 procent Maďarů, 77 procent Poláků, 75 procent Francouzů a Němců, 74 procent Nizozemců, 70 procent Švédů a Řeků, 62 procent Španělů a 54 procent Italů. Podobné je to i v případě migrace lidí z ostatních členských států EU.

Ve Francii, Maďarsku, Nizozemsku a Švédsku jsou pro návrat této pravomoci jednotlivým státům lidé přiklánějící se k pravici spíše než k levici. V Německu, Nizozemsku a Švédsku pak chtějí, aby o migraci rozhodovaly vlády, především lidé ve věku 50 a starší, ve Španělsku jsou to naopak mladí lidé.

Dnešním dnem také oficiálně začínají jednání o brexitu. Podle většiny zemí bude odchod Británie z EU pro blok špatný. Největší obavy mají Švédové, Nizozemci, Španělé a Němci, naopak nejméně se obávají Francouzi a Italové.

Témata:  EU uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy