Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se omluvila za pomalou reakci úřadů na požár bytového domu, slíbila nápravu

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová se dnes omluvila za pomalou reakci úřadů po požáru bytového domu v Londýně, který si vyžádal nejméně 79 obětí na životech. Mayová připustila, že podpora rodin postižených požárem v prvních hodinách „nebyla dobrá" a že šlo o selhání státu na místní i celostátní úrovni. 

Mayová svou omluvu vyslovila při debatě po tradičním královnině projevu před nově zvoleným parlamentem. „Jako premiérka se za toto selhání omlouvám a jako premiérka jsem převzala odpovědnost za to, že učiníme vše, co můžeme, abychom to napravili," prohlásila šéfka vlády. Zřízena by podle ní mohla být nová operační skupina pro reakce na katastrofy. Pomáhala by místním úřadům při zvládání pohrom.

Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn prohlásil, že přeživší obyvatelé domu požadují odpovědi. Opoziční předák zdůraznil, že „naléhavé ujištění" potřebují obyvatelé věžových domů po celé zemi.

Vyzval k uvolnění peněz, které by mohly radnice použít na instalaci protipožárních systémů do podobných budov, i k větší podpoře hasičů a k prověření bezpečnosti výškových domů. Požár Grenfell Tower podle něj ukazuje, co se stane, když jsou veřejné služby "ohlodány až na kost"

Sociální témata zaplnila značnou část dnešní parlamentní rozpravy, prostor dostala při tradiční parlamentní debatě, jejímiž hlavními tématy bývají programové priority vlády na příští roky.

Dnešní královnin projev, který byl dílem premiérčina týmu, vytyčil priority nové menšinové vlády na nejbližší dva roky. Britský kabinet chce zemi zajistit nejlepší možnou dohodu o odchodu z Evropské unie, chce dál zlepšit stav veřejných financí a zároveň udržet nízké daně, zvýšit minimální mzdu a oživit ekonomiku. Nové daňové příjmy prý investuje do zdravotní péče či školství.

Opoziční Corbyn označil program vlády za „obnošený" a prohlásil, že v něm chybí mnoho slibů z předvolebního programu konzervativců. Pokud by vláda odmítla úspornou politiku, místo aby pokračovala ve snižování životní úrovně lidí a „prohlubování rozdělení" společnosti, labouristé by ji prý podpořili. Pět procent lidí s nejvyššími příjmy by podle něj mělo "platit trochu více". Mayová připustila, že se hodně mluví o rozdělené Británii, a slíbila, že její vláda se pokusí "tyto rozdíly překonat".

Podle Corbyna naopak země potřebuje „méně nebezpečné konzervativní hrozby, že se Británie stane daňovým rájem".

Dnešní debatu často oživilo i typicky britské pošťuchování mezi vládními a opozičními poslanci. Labourista Kevin Brennan označil Mayovou za "prozatímní premiérku" s poukazem na její dosud neuzavřené vyjednávání o podpoře její menšinové vládě se severoirskými unionisty (DUP).

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Theresa Mayová Jeremy Corbyn Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy