reklama

Vzor uniforem odpovídá lesnaté krajině, ovšem stromy pokrývají jen 2,1 procenta Afghánistánu. "Při rozhodování nebyly brány ohledy na afghánské podmínky," uvedl americký generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu John Sopko.

Ministr Vardak vybral vzor v roce 2007. Místo levnějšího modelu, kterým disponovala americká armáda, zvolil dražší vzor od soukromé společnosti. Představitelé USA, kteří s Vardakem uniformy vybírali, koupi schválili, což tehdy zdůvodnili tím, že ministrovi se model líbil. "Mám obavy z toho, co by se dělo, kdyby měl ministr v oblibě fialovou nebo růžovou," řekl Sopko v rozhovoru pro deník USA Today.

Sopkův tým již několik let kritizuje Pentagon za plýtvání penězi v Afghánistánu. V lednu Sopko prohlásil, že Taliban svým bojovníkům doporučil, aby od afghánských vojáků kupovali americké palivo, náboje a zbraně, jelikož to bude levnější.

Republikánský senátor Chuck Grassley kauzu kolem uniforem označil za "ostudu a urážku daňových poplatníků" a dodal, že těm, kteří rozhodnutí schválili, "chyběl zdravý rozum".