Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč seskočil nacista Hess ve Skotsku? A proč se odpověď nikdy nedozvíme?

Rudolf Hess při Norimberském procesu (první řada, druhý zleva)
Rudolf Hess při Norimberském procesu (první řada, druhý zleva)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Psal se 10. květen 1941 a nacistický důstojník Rudolf Hess seskočil osamocený nad skotským územím. Ihned poté, co se dotkl země byl zatčen. Žádal si tehdy audienci u vévody z Hamiltonu. Trval na tom, že „pro něj má důležitou zprávu.“ Místo audience však byl uvězněn. Dokumenty osvětlující důvody jeho cesty britská vláda zatím odmítá vydat.

Jaké důvody by mohly vést vysoce postaveného nacistického důstojníka k tomu, aby se odhodlal k seskoku hluboko v nepřátelském území? Rudolf Hess přiletěl do Skotska zřejmě tajně vyjednávat mír – za zády Hitlera i Churchilla. Měl totiž v úmyslu kontaktovat vévodu z Hamiltonu, o kterém se zřejmě domníval, že sympatizuje s nacistickou NSDAP. Jeho skutečné pohnutky zná v současné době pouze britská vláda. Ta však citlivé materiály, které vyplynuly z výslechů Hesse i vévody, zveřejní až 100 let od data události. V současné době tak nezbývá, než se spolehnout na nejrůznější teorie:

1. Vévoda z Hamiltonu o Hessově záměru věděl a byli domluvení

Nepravděpodobná teorie. Neexistují žádné hmatatelné důkazy, že by vévoda sympatizoval s nacistickým režimem. Patřil mezi konzervativce, byl osobním přítelem Churchilla a sloužil u jednotek RAF. U soudu v roce 1942 se úspěšně bránil nařčení, že byl Hessovým přítelem.

2. Za Hessovým letem stála britská vojenská rozvědka

Tak si vykládal situaci Sovětský svaz. Stalin prý v době kdy Německo na SSSR zaútočilo věřil, že britská rozvědka spolupracuje s nacisty, přičemž hamiltonský vévoda měl sloužit jako jejich tajná spojka. Nepřesvědčila ho ani snaha Britů jej před útokem varovat. Své podezření stavěli sověti mimo jiné na podivném Hessově uvěznění. Z nějakého důvodu s ním totiž nikdy nebylo jednáno jako s válečným zločincem, nýbrž jako s válečným zajatcem. Zbytek války tak nacista strávil v poměrně pohodlné cele, očekávající poválečný soud.

3. Do Skotska přiletěl Hessův dvojník

Podle tohoto názoru nebyl uvězněným člověkem nacistický pohlavár. Místo něho Britové věznili nastrčenou loutku. Za teorií stojí bývalý vojenský Chirurg Hugh Thomas, který Hesse navštívil v roce 1973. Ten tvrdí, že Hess utržil ještě v první světové válce střelné rány na viditelných místech, ale na muži, kterého navštívil, po nich nebyla ani stopa. Na druhou stranu – dopisy, které pak Hess psal z vězení své rodině obsahovaly velmi osobní informace a i jeho rukopis seděl.

4. Všechno to byl jeden velký omyl

Zatím nejpravděpodobnější teorie je, že Rudolf Hess se prostě jen spletl ve svém předpokladu. Ze svých zdrojů získal informace, že vévoda z Hamiltonu sympatizuje s nacistickou NSDAP a je protiválečně naladěn. Informace se však nezakládaly na pravdě. Hess poté vévodovi psal dopis, který však zachytila britská rozvědka a nikdy nedostal odpověď. Po delším čekání se Hess rozhodl dát na své přesvědčení a zkusil to. Jeho plán však nevyšel a nacista strávil zbytek svého života ve vězení. Paradoxně díky svému výletu do Skotska přežil všechny ostatní vysoce postavené nacisty. Zemřel ve vysokém věku 93 let, když se údajně oběsil ve vězení. Jeho syn však po zbytek svého života tvrdil, že mu otce zabila britská tajná služba. Argumentoval tím, že Hess si už ke konci života nedokázal ani sám zavázat tkaničky, natož spáchat sebevraždu.

Témata:  nacisté nacionalismus Winston Churchill Rudolf Hess

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy