Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko jako pevnost pro tajné agenty a ruskou propagandu? Německá média přináší varování

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Berlín - Německý server Deutsche Welle otevírá otázku možného ovlivňování výsledků říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Podle něj je Česko pevností pro tajné agenty a ruská propaganda může destabilizovat demokratický pořádek v zemi.

Podle německého serveru Deutsche Welle budou říjnové volby do Poslanecké sněmovny ve znamení hrozby dezinformační kampaně ze strany Kremlu. "Úřady se obávají vzrůstající dezinformační kampaně podporované Kremlem, které mohou destabilizovat demokracii v zemi," uvádí Deutsche Welle.

Vychází mimo jiné z výroků řady diplomatů a i českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten před nedávnem varoval, že lze očekávat zintenzivnění útoků v podobě "fake news", tedy falešných zpráv ze strany pochybných zpravodajských uskupení, které jsou prý do velké míry financovány ruskou vládou s cílem destabilizace země. "Mají potenciál nejen ohrozit naši bezpečnost, ale mohou mít také fatální dopad na demokratické principy a instituce, které jsou základem našeho politického systému a zárukou naší osobní svobody," řekl premiér.

Podle serveru stojí Česko v přední linii politického přetahování mezi Ruskem a Západem a je "pevností pro tajné agenty a hnízdištěm pro špionáž". V této souvislosti také zmiňuje nově zřízené Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTTH), které rozjel ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a které by mělo bojovat proti "fake news". V širším smyslu by právě toto centrum mělo zajitit také obranu před možným hackerským útokem při sněmovních volbách na podzim. Podle šéfa Centra Benedikta Vangeliho právě hrozba hackerských útoků stoupá.

Od roku 2014 prý na území Česka spustilo svou činnost na 40 dezinformačních webů. Server zmiňuje think-tank Evropské hodnoty, jež se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Dle jejich výkladu je cílem dezinformačních webů zejména vyvolání veřejného odporu v otázkách, jako je uprchlická krize nebo válka v Sýrii a ukrajinský konflikt.

"Některé dezinformace přicházejí přímo z Ruska a některé jsou vytvářeny lokálně po vzoru ruské propagandy," cituje server Tomáše Prouzu (ČSSD), který působil jako koordinátor pro evropské záležitosti. "Očekávám další případy, kdy bude docházet ke zpochybňování demokracie a volebního procesu, což odradí některé voliče od toho jít k volbám. Také očekávám více nacionalisticky a xenofobně laděných zpráv, které přijmou voliče, aby hlas vhodili pro nacionalisticky a xenofobně vystupující politická uskupení," dodal. Je prý možné očekávat, že dojde ke snížení volební účasti o 5 až 10 procent a v konečném důsledku to může způsobit komplikace pro skládání efektivní vlády. I přes to všechno jak Prouza, tak Vangeli věří, že boj s touto hrozbou bude úspěšný.

Témata:  Tomáš Prouza špionáž Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy