Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar dostal ultimatum: Ukončete vazby s Íránem a uzavřete tureckou vojenskou základnu

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Saúdská Arábie a další země předložily Kataru seznam požadavků. Žádají po něm přerušení diplomatických vazeb s Íránem, zastavení vysílání televize Al-Džazíra a okamžité uzavření turecké vojenské základny.

Katar dostal seznam požadavků prostřednictvím Kuvajtu. Na jejich naplnění dostal deset dní. S Tureckem, jenž je členem NATO, má Katar přerušit vojenskou spolupráci. Zároveň se od Dauhá očekává vyplacení neupřesněné kompenzace.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty 5. června přerušily s Katarem diplomatické styky i dopravní spoje. K podobným postihům později sáhly i další země jako Jordánsko a Jemen a nyní již Katar izoluje přes deset blízkovýchodních i afrických států. Katar podle nich podporuje radikály jako Muslimské bratrstvo či palestinský Hamas.

Katar obvinění popíral a tvrdil, že blokáda je porušením mezinárodního práva. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání dříve sdělil, že země kvůli tlaku svou zahraniční politiku nezmění. Jednání o ukončení sporu se kromě Kuvajtu snaží zprostředkovávat i Turecko, Maroko, Pákistán či Francie.

Ankara nedávno odsouhlasila posílení své vojenské posádky v Kataru, kde přibližně 150 tureckých vojáků působí od dohody z roku 2014. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zároveň označil blokádu Kataru za nepřijatelný trest smrti a odsoudil ji jako "nehumánní a proti islámským hodnotám".

Podle některých analytiků se skupině kolem Rijádu nelíbí asertivní a otevřená politika Kataru. "Saúdská Arábie chce zůstat hlavním hráčem v Perském zálivu," domnívá se Ajham Kamal z poradenské agentury Eurasia Group. Za sporem je i katarská televize Al-Džazíra, která kritizuje autoritářská vedení některých arabských zemí. Saúdská Arábie a Jordánsko již pobočky této televize uzavřely.

Témata:  Katar Saúdská Arábie Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy