Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakladatel IS Bagdádí je po smrti, tvrdí Rusko

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Vůdce radikálního hnutí Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí je s největší pravděpodobností mrtvý. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Ruské ministerstvo obrany poslední týden prověřovalo informaci o možné smrti nejvyššího velitele radikálního hnutí Islámský stát. Abú Bakr al-Baghdádí měl být usmrcen při náletu 28. května letošního roku. Nyní resort uvedl, že Baghdádí je s největší pravděpodobností po smrti.

Nálet podnikly stíhací bombardéry Su-35 a Su-34 na jižním předměstí syrského města Rakka, které je baštou islamistů. Rusové o náletu předem informovali Američany.

"Podle informace, kterou prověřujeme různými kanály, se porady zúčastnil také vůdce IS Ibráhím abú Bakr Bagdádí, který byl při náletu zabit," řekli ruští vojáci podle agentury Interfax. Při desetiminutovém náletu přišli o život další vysocí pohlaváři IS, jakož i tři desítky polních velitelů střední úrovně a až tři stovky bojovníků IS z tělesné stráže vedení.

Mluvčí Kremlu dal už dříve najevo, že prezident Vladimir Putin byl jako vrchní velitel o možné likvidaci Bagdádího informován, ale dalšího vyjádření se Dmitrij Peskov zdržel a doporučil obracet se s dotazy na ministerstvu obrany.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už ruskou bezpečnostní radu informoval, že Bagdádí byl zřejmě zabit. "Ministr obrany informoval účastníky schůzky rady, že při ruském útoku u Rakky bylo zlikvidováno více než 100 teroristů včetně velitelů Islámského státu, mezi nimiž byl asi i Bagdádí," uvedla k obsahu Šojguovy informace ruská televize.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy