Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme bojovat, dokud se NATO z Afghánistánu zcela nestáhne, hrozí Taliban

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban dnes kritizoval plány Pentagonu vyslat do Afghánistánu několik tisíc dalších amerických vojáků. Občanská válka podle islamistů skončí, až ze země odejdou všichni členové jednotek NATO.

Vůdce Talibanu mulla Hajbatulláh Achúndzáda vystoupil se svým poselstvím krátce před muslimským svátkem íd al-fitr, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu.

Achundzáda vyzval Afghánce, aby se připojili ke svaté válce a pomohli vyhnat zahraniční vojáky. Slíbil také, že Taliban bude bojovat, dokud se oddíly NATO z Afghánistánu zcela nestáhnou.

Šéf Talibanu, který ve funkci vystřídal mullu Muhammada Mansúra, rovněž uvedl, že stávající afghánská vláda je tak zkorumpovaná, že nemůže zůstat u moci. Varoval přitom před možností vypuknutí nové války o Kábul podobné té, která vypukla v roce 1992 a vyžádala si přes 50.000 mrtvých.

Pentagon chce do Afghánistánu poslat téměř 4000 dalších amerických vojáků. Nyní jich tam působí 8400.

Témata:  Tálibán Afghanistán U.S. ARMY

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy