Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokrytečtí Britové? Chudí lidé z vyhořelého domu se mají stěhovat do bohaté čtvrti, místní je tam nechtějí

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Britská vláda oznámila, že nabídne lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou při nedávném požáru věžového bytového domu v Londýně, byty ve zcela novém luxusním komplexu Kensington Row. Některým tamním obyvatelům se ale nápad vůbec nelíbí.

Komplex Kensington Row leží v srdci čtvrti Kensington a nabízí 68 jednopokojových a dvoupokojových bytů. Podle BBC jde o nové sociální bydlení, ceny bytů tam začínají na 1,5 milionu liber (45 milionů Kč). Komplex nabízí nepřetržitou domovní službu nebo kino, informuje na svém webu developerská společnost St Edward's.

Reakce lidí žijících v Kensingtonu by se daly označit za smíšené. Mnohým obyvatelům se ulevilo, když slyšeli, že rodiny, které přišly o všechno, nakonec dostaly nějaké dobré zprávy. Ale jiní byli méně soucitní - především proto, že jde většinou o sociální případy. V obecních bytech ve vyhořelém Grenfell Tower žilo podle britských médií 400 až 600 lidí z převážně sociálně slabších vrstev.

Server The Independent například cituje asi šedesátiletou Annu, která žije posledních 40 let v bytě nedaleko zmíněného komplexu. Ta říká, že by nebyla ráda, kdyby se rodiny z Grenfell Tower nastěhovaly do jejího sousedství.

„Měly by být v místě, kde jsou šťastní, ale ne tady. Nechci je tady,“ řekla. „Za těchto okolností nemohou všichni očekávat, že budou přestěhováni do této části Londýna. Někdo musí mít peníze, aby si mohl dovolit platit nájemné. Pokud na to mají peníze, měli by bydlet jinde,“ tvrdí žena. Ale její kamarádka Margaret, která rovněž žije v této oblasti, nesouhlasí. „Ale kam mají jít? Nemohou zůstat na ulici.“

Jedna matka dvou dětí, která nechtěla být jmenována, řekla, že byla znechucena reakcí jejích sousedů. „Oni říkají: ‚Slyšeli jste o tom, že chtějí nechat tyto lidi, kteří nepracují, žít v luxusních apartmánech?‘ Říkají, že tady nechtějí lidi, kteří se příliš spoléhají na vládu. Říkají: ‚Platím 5.000 liber měsíčně, abych tady mohl žít‘,“ řekla „Jen jsem si pomyslela: ‚Ach můj bože. Copak tito lidé netrpěli dost?‘“ dodala.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy