Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak dopadne Británie po brexitu? Davis si není obchodní dohodou s EU jistý

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský vyjednávač pro brexit, tedy pro britský odchod z Evropské unie, David Davis si je "hodně jistý", že dokáže s EU vyjednat dobrou obchodní dohodu, nikoli však stoprocentně jistý.

Řekl to dnes v rozhovoru poskytnutém zpravodajské stanici BBC, v němž se také zastal premiérky Theresy Mayové. Ta čelí hlasům volajícím po jejím odchodu po ztrátách konzervativců v nedávných parlamentních volbách.

Ostatní členské státy EU podle Davise "mají velmi silný zájem dosáhnout dobré dohody" s Londýnem. Na otázku, zda si je jistý, že takové dohody o brexitu bude dosaženo, ovšem odpověděl: "Jsem si hodně jistý, nejsem si stoprocentně jistý - to je vyjednávání."

"Můžete si být jisti, že dohoda bude; (ale) dohoda, kterou chci, je dohoda o volném obchodu, celní dohoda a tak dále," dodal.

Řekl rovněž, že Spojené království, pokud mu bude nabídnuta jenom nějaká "trestající dohoda", musí být připravené odejít od jednacího stolu. "Máme pro to plán," prohlásil.

Davis zahájil brexitové jednání s šéfem unijních vyjednávačů Michelem Barnierem tento týden v pondělí v Bruselu.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy