Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má po požáru strach: Úřady kontrolují opatření i v nemocnicích a školách

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda v neděli oznámila, že protipožárním testům v Anglii dosud nevyhovělo 60 výškových budov. Mluvčí premiérky Theresy Mayové dnes uvedl, že všechny veřejné instituce mají ověřit protipožární opatření, a to i v nemocnicích a na školách, pokud mají podezření, že nevyhovují.

Úřady prověřují bezpečnost zhruba 600 věžáků v celé Anglii po tragickém požáru 24podlažního bytového domu Grenfell Tower.

"Je zřejmé, že je to znepokojivé. Znepokojivé pro obyvatele, kteří žijí v těchto blocích," řekl mluvčí na pravidelném vládním briefingu. "Proto jsme zavedli systém, ve kterém se testování může provést velmi rychle," dodal, že místní úřady mohou být okamžitě informovány a zavést vhodná opatření.

Mluvčí zároveň vyzval majitele a správce bytových domů, aby urychleně posílali materiál z budov k případnému bezpečnostnímu přezkoumání.

V pátek a sobotu úřady na severu Londýna preventivně evakuovaly zhruba 4000 lidí z pěti výškových domů, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u Grenfell Tower.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 14:54

Muž, který ohrožoval učitelku v Ostravě, byl obviněn. Hrozí mu vězení

Policie pokročila s vyšetřováním incidentu, který řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si tam přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Nyní si vyslechl obvinění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Izraelská armáda

Komentář

Jak zachránit situaci v Libanonu? Nemůžeme zakázat Izraeli bojovat proti teroristům

Mezinárodní společenství se nachází ve špatné pozici. Izrael vede válku proti Hizballáhu, který coby teroristická organizace drží v zajetí již sotva suverénní Libanon. Pokud vypukne otevřený konflikt, dojde zřejmě k definitivní likvidaci tohoto státu. A pokud Izraelci nadále nechají působit teroristické organizace ve svém okolí, tak na Blízkém východě nikdy nezavládne mír.