reklama

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes v Paříži hostí schůzku zástupců zemí, jež podporují syrskou opozici. Ministr prohlásil, že syrské vládní jednotky bombardují nemocnice a uprchlické tábory. "V Halabu neútočí na Islámský stát, ale na umírněnou opozici," řekl. Účastníci dnešní schůzky by podle něj měli vyzvat Rusko, aby vyvolalo tlak na syrského prezidenta Bašára Asada a přinutilo ho útoky zastavit a umožnit humanitární pomoc.

"Je třeba obnovit mírové rozhovory, vyjednávání je jediné řešení," řekl Ayrault před začátkem pařížské schůzky. Zúčastnit se jí mají ministři USA, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů, Turecka a Británie a také syrský opoziční vyjednávač Rijád Hidžáb.

O Chán Túmán se bojuje od minulého týdne a do bojů jsou zapojeni také Íránci, protože Teherán o víkendu ohlásil, že tam přišel o 13 vojáků. Televize Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy dalšímu spojenci Damašku, oznámila, že vojenské jednotky zničily tank povstalců a zabily jeho posádku.

SOHR informovala také o bojích v opozicí kontrolovaných oblastech u Damašku. Z Ghúty a Dumy je hlášen jeden mrtvý a 20 raněných. Zpráva svědčí o tom, že v Ghútě se po místním příměří, jež platilo minulý týden, znovu rozhořely boje.