Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský Mossad založí fond pro firmy, chce od nich získávat nové technologie

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Mossad chce financovat společnosti, které pro ni budou rozvíjet nové technologie. Izraelská tajná služba proto založila fond s názvem Libertad, který nabízí domácím i zahraničním firmám v přepočtu 13 milionů korun za projekt, který přijde s novátorským řešením problémů.

Mossad podle vládního prohlášení stojí o nové postupy v různých oborech, například v robotice, miniaturizaci nebo šifrování či sběru informací z dokumentů. Chce také zajistit lepší utajení svých operací.

Za každý projekt, který otevře cestu k nové technologii, Mossad zaplatí dva miliony šekelů. Původce nápadu si ponechá práva na technologii a bude ji moci prodat. "Mossad chce povzbudit inovaci a tvořivost ve špičkové technologii," stojí v dokumentaci k fondu Libertad.

Jak upozornila agentura Reuters, postup Mossadu není novinkou. Americká CIA v roce 1999 zřídila neziskový investiční fond zaměřený na urychlení rozvoje nových technologií pro americké tajné služby.

Témata:  Mossad Izrael firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy