Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR odsoudila k smrti jihokorejskou exprezidentku a vydala příkaz k jejímu zavraždění

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: CNN

Pchjongjang/Soul – Severní Korea ve středu vynesla rozsudek smrti nad jihokorejskou exprezidentkou Pak Kun-hje a bývalým šéfem tajné služby I Pjong-hamem. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Oběma odsouzeným byl trest udělen v nepřítomnosti, KLDR ale dala najevo, že je odhodlána je zabít i v zahraničí. Rozzlobené prohlášení přišlo poté, co se v japonských médiích objevila informace, že Pak Kun-hje nařídila exšéfovi rozvědky, aby odstranil severokorejského vůdce Kim Čong-una všemi prostředky – včetně vraždy.

Severokorejské ministerstvo státní bezpečnosti uvedlo v prohlášení vydaném v anglickém jazyce, že proti rozhodnutí neexistuje žádný opravný prostředek a že oba zemřou „mizernou smrtí jako psi“.

KLDR teď žádá jejich vydání a vyhrožuje, že pokud Soul žádosti nevyhoví, spáchá na ně atentát. Pchjongjang také mluví o to, že jsou to „odporní zločinci a teroristé placeni státem, kteří připravovali ohavný atentát na nejvyššího vůdce“.

KLDR zároveň vzkázala do světa, že vynese trest smrti bez varování nad kýmkoliv, kdo by organizoval nebo se pokusil o „teroristický útok na Kim Čong-una“. Konkrétně zmiňuje USA a Jižní Koreu.

Podle jihokorejské tajné služby NIS jsou informace o tom, že exprezidentka chtěla odstranit severokorejského vůdce, nepodložené. Agentura také dodala, že  „otevřená hrozba“ proti jihokorejským občanů, nebude tolerována.

Sama exprezidentka Pak Kun-hje se podle agentury Jonhap k celé věci zatím nevyjádřila.

Témata:  Pak Kun-hje 1 Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy