Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo si nepřeje, aby Erdogan během návštěvy mluvil ke svým krajanům

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín - Veřejná vystoupení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo nadcházející summit skupiny G20 v Hamburku by byla vzhledem k napětí mezi Berlínem a Ankarou "nevhodná". Uvedl to dnes šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel.

Turecko ve středu oficiálně požádalo, aby Erdogan mohl promluvit ke krajanům žijícím v Německu. Gabriel řekl, že Ankara žádost podala navzdory výslovné radě Berlína, aby tak nečinila. Podle magazínu Spiegel německá vláda Erdoganovi veřejné vystoupení zakáže.

Německé tajné služby se obávají, že během schůzky nejvyšších představitelů předních světových ekonomik v Hamburku 7. a 8. července může Erdoganova přítomnost vyvolat demonstrace. V květnu se před rezidencí tureckého velvyslance v USA, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové, strhla rvačka. Členové turecké ochranky, kteří se do bitky zapojili, do Německa nepřijedou - Berlín jim to zakázal.

Turecko-německé vztahy se zhoršují postupně od nezdařeného loňského puče v Turecku. Ankara po něm zahájila masivní čistky, za což ji kritizuje nejen Berlín. Německá vláda nedávno rozhodla o stažení německých vojáků z turecké základny Incirlik, když Turecko opakovaně neumožnilo německým poslancům vojáky navštívit.

Diplomatickou roztržku vyvolalo i rozhodnutí neumožnit tureckým vládním politikům agitovat v německých městech před dubnovým tureckým referendem o kontroverzních změnách ústavy. Německo zase požaduje, aby turecké úřady propustily vězněného dopisovatele listu Die Welt Denize Yücela.

Témata:  Summit G20 Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy