Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečný problém přijde, až odstraníme IS. Americký generál otevřeně promluvil o Sýrii a Rusku

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Američtí piloti jen v červnu třikrát žádali o povolení sestřelit syrská vojenská letadla. Uvádí to server Military.com s odvoláním na brigádního generála Charlese Corcorana,velitele jedné z leteckých jednotek v Sýrii. Podle jeho slov se piloti ve všech případech odvolávali na sebeobranu.

Mezinárodní koalice, která pod velením USA bojuje v Sýrii proti radikálům, dne 18. června sestřelila syrské armádní letadlo. Americká armáda oznámila, že americká stíhačka sestřelila syrské letadlo Su-22, které shazovalo bomby na syrské povstalce podporované USA. Podle syrské armády se ale toto letadlo účastnilo operace proti IS.

Sestřelení stroje vyvolalo značné napětí, Spojené státy a Rusko se kvůli tomu dostaly do diplomatické roztržky. Moskva dokonce pohrozila sestřelením letounů koalice v oblastech, kde v Sýrii operuje ruské letectvo, a přerušila s Washingtonem horkou linku pokud jde o nálety v Sýrii.

Američtí piloti jen v tomto měsíci žádali o povolení sestřelit celkem tři syrské stroje. Ve dnech 8. a 20. června americké stíhačky  F-15E Strike Eagles sestřelily dva drony vyslané prorežimními syrskými silami „Pokoušíme se deeskalovat napětí. Jsme tady, abychom bojovali proti IS, ale budeme naše síly bránit před těmi, kdo bojují na straně syrského režimu,“ řekl pro server Corcoran. Uvedl také, že ve všech třech případech vojáci volali a žádali povolení stroje sestřelit.

Přiznal také, že ve všech třech případech vzdušný prostor opustila „bezbranná letadla“, jako jsou cisterny a přepravní letadla, protože si koalice nebyla jistá, jak na incidenty Rusko a Sýrie zareagují. Generál zároveň nevyloučil, že k podobným incidentům bude docházet stále častěji postupně s tím, co bude IS ztrácet pozice, a USA, síly Damašku a Moskvy začnou operovat ve stejném vzdušném prostoru.

Ve všech třech zmíněných případech však podle něj šlo o sebeobranu. „Když střílíte na americké ozbrojené síly, budeme se bránit,“ vzkazuje Corcoran. „Jsme tady, abychom bojovali proti IS,“ uvedl a na mapě novinářům ukázal červené oblasti řízené IS. „Je jasné, že v určitém okamžiku tato červená zmizí. A pak tu budeme mít stát ve státě. IS je jen vedlejší událost, ale co se stane, když se potkají ty další dvě skupiny? Ze strategického hlediska nastane skutečný problém ve chvíli, kdy IS zmizí,“ varuje.

Rusko po incidentu se sestřeleným syrským Su-22 uvedlo, že ruská protivzdušná obrana v Sýrii se bude zaměřovat na koaliční letadla v oblasti. Corcoran potvrdil, že Rusové skutečně sledují americká letadla. Zároveň jsou ale dle jeho slov kontakty s Moskvou a Damaškem i nadále na dobré úrovni.

„Protiletadlové zbraně jsou připraveny, ale nemyslím si, že naše síly pociťují hrozbu ze strany ruských nebo syrských raket země-vzduch," řekl. Vojenské vztahy stran označil generál za „velmi srdečné a profesionální".

Corcoran také poukázal, žena rozdíl od Iráku, kdy suverénní stát požádal USA o pomoc, nemají Američané kontrolu nad nebem a zemí v Sýrii. „Máme ji nad zemí, kde operují naši kluci, ale ne na zemi, to je bizarní,“ myslí si. „Bojujeme proti nepříteli - IS – v jiné zemi, v Sýrii, kde se toto povstání také děje. Ale nebyli jsme pozváni, abychom se zapojili. Ale nemůžeme nechat Syřany, aby se zbavili IS sami, to by nefungovalo, že? Takže to opravdu zvláštní. Víme, že IS porazíme, jeho dny jsou sečteny. Ale co bude dál?“ dodal.

Témata:  U.S. AIR FORCE U.S. ARMY Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy