Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii zaplavily tisíce migrantů, Merkelová slíbila pomoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Brusel - Italský premiér Paolo Gentiloni dnes v Berlíně vyzval Evropskou unii k naléhavé pomoci jeho zemi při zvládání migrační krize.

Řím v jeho požadavcích podpořila Evropská komise, pomoc přislíbila německá kancléřka Angela Merkelová. Francouzský prezident Emmanuel Macron ale na italské požadavky namítl, že mnoho příchozích jsou ekonomičtí migranti, proto nelze všechno směšovat dohromady.

Itálie ve středu dala najevo, že uvažuje o nevpouštění lodí dalších zemí a nevládních organizací s migranty na palubě do svých přístavů, pokud zbylé členské státy Evropské unie zemi nepomohou a nepřevezmou část žadatelů o azyl.

Italský velvyslanec při EU Maurizio Massari pak unijnímu komisaři pro vnitro Dimitrisovi Avramopulosovi řekl, že vláda v Římě považuje za nepřijatelné, aby všichni migranti zachránění na Středozemním moři končili pouze v Itálii. Do země už letos připluly desetitisíce migrantů ze severní Afriky, z toho přes 12.000 během předchozích dvou dnů.

"Jsme pod tlakem a žádáme od Evropanů konkrétní příspěvek," prohlásil dnes Gentiloni na tiskové konferenci na závěr přípravné schůzky G20 v Berlíně. "Itálie se nikdy nevyvlékala ze svých závazků a nehodlá tak dělat, ale vyzýváme k diskusi o roli nevládních organizací, mise Frontex a zdrojů, které jsou k dispozici pro práci v Libyi a jiných afrických zemích," prohlásil italský premiér citovaný agenturou ANSA.

Gentiloni řekl, že dnes svým kolegům z G20 vylíčil nouzovou situaci v jeho zemi. Schopnost Itálie přijímat další migranty je podle něj ohrožena. Nechce ale porušovat unijní pravidla, ani opustit svůj humanitární postoj.

Další pomoc dnes italské vládě přislíbila kancléřka Merkelová. "Každopádně budeme i z německé strany Itálii pomáhat se zvládáním těchto problémů," prohlásila Merkelová podle agentury DPA. "Musíme dospět k legálním řešením a to je velká výzva," poznamenala kancléřka.

Témata:  Itálie uprchlíci EU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy