Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V syrském Chán Šajchúnu opravdu zabíjel sarin, potvrdila OPCW. Viník je ale neznámý

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) došla k závěru, že dubnový útok v syrském Chán Šajchúnu byl spáchán sarinem nebo jemu podobnou látkou. Kdo stojí za vraždou nejméně 80 lidí ale OPCW neurčila.

V syrském městě Chán Šajchún při útoku ze 4. dubna zemřelo přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Podle Západu udeřila letadla syrského režimu. Vláda v Damašku tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen. Rusko stojí na straně Sýrie.

USA v odvetě 7. dubna zaútočily střelami s plochou dráhou letu na syrskou základnu Šajrát, odkud byl podle informací USA nálet na Chán Šajchún veden.

O zjištění OPCW informovali agenturu AP dva diplomaté. Jeden z nich si přál zůstat v anonymitě. Druhým je stálá zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová. Ta vyjádřila důvěru ve zprávu, která "potvrdila, co již víme: chemické zbraně byly použity proti syrskému lidu". Nyní podle ní musí ještě nezávislé vyšetřování ověřit, kdo je za "brutální útok" zodpovědný, aby se mohlo dosáhnout spravedlnosti pro oběti.

Generální ředitel OPCW Ahmet Üzümcü hovořil o pravděpodobném použití sarinu již dva týdny po útoku. Vycházel přitom z testů vzorků odebraných od mrtvých i raněných, z nichž část byla převezena do Turecka. O použití sarinu byl přesvědčen i tehdejší francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Pentagon i Bílý dům nedávno oznámily, že se v Šajrátu chystá nový útok. 

Témata:  chemické zbraně Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy