Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera si v Jemenu vyžádala 1500 obětí, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Aden - Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet obětí cholery v Jemenu od propuknutí nové vlny epidemie vzrostl na 1500. To je zhruba o polovinu více než před měsícem. V Jemenu zuří občanská válka, zdravotnictví se prakticky zhroutilo.

"Případů, u nichž mají lékaři podezření na nákazu cholerou, je už takřka 220.000," dodal zástupce WHO v Jemenu Nevio Zagaria.

Epidemie cholery v Jemenu propukla v říjnu roku 2016. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. Druhá vlna epidemie pak začala v dubnu.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů je odříznuto od zdravotní péče. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Cholera se začne projevovat během několika hodin až pěti dnů po požití kontaminované potravy nebo vody. Typická je náhlá bolest, křeče v břiše a průjem. Ten je tak silný, že nemocný může ztratit až jednu třetinu tělesné hmotnosti během několika hodin. Základní prevencí nemoci je dodržování hygienických návyků. Vhodné je vyvarovat se zcela kontaminované vodě (včetně ledu v nápojích) a potravinám, mýt a dezinfikovat si ruce. Proti choleře existuje očkování.

Témata:  Jemen WHO cholera

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.