Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti summitu G20 v Hamburkuprotestovalo asi 10.000 lidí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hamburk - V Hamburku se ve dnech 7. a 8. července uskuteční summit G20 a již dnes se protestovalo. Před radnicí severoněmeckého města se sešlo na 10 tisíc lidí. Paralelní protest na kánoích a malých lodích se odehrává i na řece Alsteru, která přístavem protéká.

Účastníci pochodu chtějí vyzvat země G20, včetně Evropské unie, která je také členem této skupiny, ke změně politiky zejména v oblasti klimatu, světového obchodu a rozdělování bohatství.

Policie i organizátoři se shodují, že před radnici zatím přišlo kolem 10.000 lidí a že akce je "naprosto klidná". Organizátoři přitom dali najevo, že jsou s dnešní účastí zatím spokojení. Nicméně vpředvečer konání akce očekávali, že přijde manifestovat až 100.000 lidí.

V přístavu již také protestovali aktivisté Greenpeace před nákladní lodí naloženou uhlím proti využívání tohoto pevného paliva k výrobě elektrické energie.

K vyslyšení obav vyjadřovaných účastníky protestů dnes vyzvala kancléřka Angela Merkelová. Podle agentury Reuters řekla, že hamburský summit se bude muset hlouběji ponořit do problémů, na něž protestující poukazují, jako je dělba bohatství, spotřeba zdrojů, změny klimatu, volný obchod, ochrana spotřebitelů a podpora sociálních standardů.

"Nejde jen o (ekonomický) růst, ale spíš o udržitelný růst. Potřebujeme situaci, kdy budou spokojení všichni. Problémy se zjevně točí kolem toho, jak dosáhnout udržitelného rozvoje přístupného všem," prohlásila Merkelová, která bude v zářijových volbách usilovat o již čtvrtý mandát šéfky německé vlády.

Podle kancléřky hlavní otázky znějí: "Jak naložíme s našimi zdroji? Jaká jsou pravidla pro rozdělení bohatství? Kolik lidí se toho zúčastní? Kolik zemí je schopno mít z toho prospěch?"

Témata:  Summit G20 Německo demonstrace v Německu

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy