reklama

Na větší podpoře libyjské pobřežní stráže, ale například i Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) či Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se shodli ministři Gérard Collomb, Thomas de Maizière a Marco Minniti na nedělním setkání v Paříži, kterého ze zúčastnil i eurokomisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos.

Kromě peněz a dalšího výcviku, které Francie, Německo a Itálie poskytnou libyjské pobřežní stráži, chtějí země hledat i způsoby, jak lépe střežit propustnou jižní hranici Libye.

Cílem nového "kodexu chování" pro nevládní organizace by podle francouzského ministerstva vnitra mělo být "zlepšení spolupráce". V prohlášení ministerstva k nedělní schůzce se Francie a Německo přihlásily také k "závazku navýšit úsilí v oblasti přesídlení (migrantů)".

Návrhy Collomba, de Maizièrea a Minnitiho by se měli na čtvrtečním setkání v Římě zabývat ministři vnitra členských zemí Evropské unie.

Od počátku roku do Itálie dorazilo přes 83.000 migrantů, což je o 19 procent více oproti stejnému období v loňském roce. Jen za posledních několik dní do jihoevropské země dorazilo přes 10.000 migrantů.