Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatský premiér kvůli sporu se Slovinskem ostře kritizoval Brusel

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Slovinsko k nelibosti Chorvatska získalo na základe verdiktu arbitrážního soudu v Haagu koridor pro volnou plavbu na otevřené moře. Chorvatský premiér Andrej Plenković dnes kvůli tomu kritizoval i Evropskou komisi.

Soud před týdnem v letitém sporu dvou bývalých jugoslávských republik rozhodl, že Slovinsko získá značnou část Piranského zálivu a koridor, kterým bude mít přístup na otevřené moře. Evropská komise vyzvala, aby Záhřeb a Lublaň verdikt respektovaly.

"Bylo by dobré, kdyby Evropská komise setrvala v rámci svých pravomocí, a ona žádné pravomoci týkající se arbitrážního procesu v hraničních otázkách nemá," citoval vyjádření předsedy chorvatské vlády záhřebský deník Večernji list.

Plenković si rovněž rozhořčeně postěžoval, že kvůli otevřeným otázkám se Slovinskem a "slovinské blokádě" Chorvatsko ztratilo dva roky ve vyjednávacím procesu o vstupu do Evropské unie. Podle jeho slov se "nikdo nikdy" z evropských institucí Chorvatsku neomluvil za to, že bylo zastaveno na cestě do EU kvůli bilaterálním otázkám, které s vyjednáváním o členství neměly vůbec nic společného.

O volnou cestu Slovinska k Jaderskému moři vedou země spor už od získání nezávislosti na bývalé Jugoslávii v roce 1991. Slovinsko kvůli tomu v roce 2008 několik měsíců blokovalo rozhovory o členství Chorvatska v EU. Na arbitráži se obě země nakonec dohodly v listopadu 2009. Chorvatsko, které tušilo, že řízení pro něj nedopadne dobře, ale soud v roce 2015 označilo za zkompromitovaný.

Témata:  Slovinsko Chorvatsko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy