Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítejte v pekle: Demonstrace v Hamburku se zvrhla v potyčky, zraněno bylo 76 policistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hamburk - Na summit G20 do severoněmeckého Hamburku se sjíždějí politici, diplomaté, ale také demonstranti. Policie ve čtvrtek zastavila pochod s názvem Vítejte v pekle, jehož účastníci měli většinou zakrytý obličej. Posléze vypukly násilnosti, které trvaly přes noc. Zraněno bylo 76 policistů, většinou lehce.

Demonstranti se ve čtvrtek u hamburského přístavu začali scházet po 16:00 SELČ a k pochodu městem se zhruba 12.000 lidí v klidu vydalo o tři hodiny později. Už po několika minutách je ale zastavila policie, která svůj krok na twitteru zdůvodnila tím, že asi tisícovka osob měla zakrytý obličej, což není dovoleno.

Několik desítek minut byl průvod zablokovaný, pak propukly srážky. Policisté se snažili oddělit část demonstrantů, která se nazývá černý blok, a ostatním chtěli umožnit pokračovat v pochodu. Do akce se zapojilo mnoho desítek policistů, kteří se v některých případech dostali do velmi tvrdých potyček s demonstranty. Na místě v tu chvíli bouchaly petardy a vznášel se nad ním dým. Část protestujících se snažila přelézt zeď vedoucí podél ulice, aby unikla před vodními děly.

Policie zadržela nejméně pět lidí a na twitteru napsala, že její příslušníky demonstranti napadli.

Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor. Demonstranti, s nimiž mluvila televize N24, takový výklad odmítají a tvrdí, že vše vyprovokovala policie. Pořadatelé nakonec demonstraci ukončili.

Část lidí ale i poté pokračovala v protestu. Někteří tancovali do rytmu hudby, další se vsedě snažili blokovat policejní vozy a někteří zapalovali popelnice a další předměty. Policie na twitteru informovala také o zapáleném autě a rozbitých výlohách několika obchodů. Pozorovatelé očekávají, že střety budou pokračovat hluboko do noci.

"Policejní stát dělá vše proto, aby nás připravil o naše právo demonstrovat," řekl AFP jeden z tisíců přítomných levicových radikálů Georg Ismail.

Témata:  demonstrace v Německu Summit G20 Německo

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy