Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sňatky homosexuálů schválila také německá spolková rada

Homosexuálnové
Homosexuálnové
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Berlín - Zákon povolující sňatky homosexuálů dnes schválila i Spolková rada, druhá komora německého parlamentu. Spolkový sněm, dolní komora, normu schválil před týdnem jasnou většinou 393 hlasů ze 623 přítomných poslanců.

Německo se dnešním rozhodnutím přidává ke dvacítce států, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství.

O manželství pro osoby stejného pohlaví se v Německu debatovalo několik let, Křesťanskodemokratická unie (CDU) a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) se ale dlouhodobě stavěly proti.

Minulý týden ovšem předsedkyně CDU a kancléřka Angela Merkelová nečekaně oznámila, že by v případě hlasování v parlamentu umožnila poslancům své frakce hlasovat na základě svého svědomí, tedy bez stranického tlaku.

"V posledních letech jsme krok po kroku odstranili veškerou diskriminaci párů stejného pohlaví," řekla Merkelová před týdnem. Hodně podle svých slov v poslední době přemýšlela o otázce dětí a nakonec dospěla k přesvědčení, že by páry stejného pohlaví měly mít možnost je adoptovat. Pokud jde o manželství, je kancléřka přesvědčena, že ústava dává manželství zvláštní ochranu jako svazku muže a ženy.

Témata:  homosexuálové Německo manželství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy