Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účastníci summitu G20 by se měli snažit o kompromis, nabádá politiky Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hamburk - Účastníci summitu zemí G20 by podle německé kancléřky Angely Merkelové měli ukázat ochotu ke kompromisu. Miliony lidí totiž věří, že summit přispěje k řešení problémů světa. Při zahájení summitu dala šéfka německé vlády jako první slovo amerického prezidentovi Donaldu Trumpovi.

"Ty velké globální úkoly všichni známe a také víme, že nás tlačí čas. Řešení je proto často možné najít jen za předpokladu, že budeme připraveni ke kompromisu, že přiblížíme svá stanoviska," řekla Merkelová účastníkům odpolednímu jednání, mezi které patří i ruský prezident Vladimir Putin nebo jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Připravenost ke kompromisu bude zřejmě nejvíce potřeba během jednání o volném obchodě a ochraně klimatu. Trump totiž na rozdíl od ostatních účastníků summitu propaguje protekcionistická opatření a nechce naplňovat pařížskou dohodu o klimatu.

Právě Trump byl podle diplomatických zdrojů prvním, komu dnes Merkelová udělila slovo. Místo globálního obchodu ale Trump zpočátku hovořil hlavně o tom, jak se daří americké ekonomice od té doby, co je prezidentem. Zmínil se také o severokorejských raketových testech, i když ty v danou chvíli nebyly předmětem jednání.

Po Trumpovi dostal slovo šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůraznil pozici Evropské unie, jež podporuje volný obchod a další dohody o něm.

Témata:  Summit G20 Angela Merkelová Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy