Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin po summitu vyjádřil důvěru ve zlepšování vztahů mezi Ruskem a USA

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: g20.org

Hamburk (Německo)- Ruský prezident Vladimir Putin dnes po summitu G20 vyjádřil důvěru ve zlepšování vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.

Na tiskové konferenci po skončení summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v Hamburku rovněž uvedl, že s Německem má Rusko dobré vztahy a že do tamních voleb se nehodlá vměšovat.

Putin dále prohlásil, že navázal osobní vztah se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Upozornil, že americký prezident ve skutečnosti působí velmi odlišně ve srovnání s tím, jaký dojem vyvolává v televizi.

Trump podle Putina zřejmě přijal jeho ujištění, že Moskva v loňském roce nijak nezasahovala do prezidentských voleb ve Spojených státech. Trump se prý na údajné vměšování Ruska do voleb v USA podrobně vyptával a Putin se mu snažil poskytnout patřičné odpovědi.

Německá kancléřka Angela Merkelová je ráda, že se americký prezident Donald Trump a jeho a ruský protějšek Vladimir Putin poprvé setkali v Hamburku. Myslí si totiž, že jsou otázky, které mohou vyřešit jen tyto dvě země. Jako příklad uvedla konflikt v Sýrii.

Trump s Putinem spolu v pátek poprvé jednali tváří v tvář na okraj summitu skupiny G20. Setkání, které mělo trvat zhruba 35 minut, se nakonec protáhlo na dvě a čtvrt hodiny a obě strany se o něm vyjadřovaly velmi pochvalně.

"Jsem ráda, že se zde na okraj schůzky G20 uskutečnilo první setkání prezidenta Trumpa a prezidenta Putina. Jsem toho názoru, že bychom vždy měli mluvit spolu, a ne tolik o sobě," řekla dnes Merkelová na tiskové konferenci po skončení dvoudenního summitu.

Témata:  Summit G20 Vladimír Putin USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy