Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s KLDR? Trump zhodnotil summit G20

Donald Trump
Donald Trump
Foto: g20.org

Hamburk (Německo) - Zbavit Severní Koreu jaderných ambicí možná nějaký čas potrvá. Řekl to dnes americký prezident Donald Trump. Spojeným státům a Číně by se to ale podle něj nakonec mohlo podařit. Trump se tak vyjádřil na závěr summitu velkých světových ekonomik G20 v Hamburku.

Agentura Reuters poznamenala, že z Trumpa už dnes nevyzařovala taková netrpělivost ohledně řešení severokorejské otázky jako před několika dny, kdy Pchjongjang uskutečnil novou raketovou zkoušku. Při ní vůbec poprvé zřejmě otestoval mezikontinentální balistickou střelu.

"Oceňuji, co jste udělal v souvislosti s tak závažným problémem, se kterým se všichni setkáváme v Severní Koreji - problému, se kterým je třeba něco udělat," řekl Trump čínskému prezidentovi. "Může to trvat déle, než bych chtěl, může to trvat déle, než byste chtěli i vy. Ale nakonec se úspěch dostaví, ať tak či onak," dodal.

Pchjongjang minulý týden odpálil zřejmě svou první mezikontinentální balistickou raketu, o níž se někteří odborníci domnívají, že by mohla zasáhnout Aljašku, Havaj a možná i severozápadní pobřeží USA. Severní Korea také tvrdí, že raketa je s to nést jadernou hlavici.

Německá kancléřka Angela Merkelová je ráda, že se americký prezident Donald Trump a jeho a ruský protějšek Vladimir Putin poprvé setkali v Hamburku. Myslí si totiž, že jsou otázky, které mohou vyřešit jen tyto dvě země. Jako příklad uvedla konflikt v Sýrii.

Trump s Putinem spolu v pátek poprvé jednali tváří v tvář na okraj summitu skupiny G20. Setkání, které mělo trvat zhruba 35 minut, se nakonec protáhlo na dvě a čtvrt hodiny a obě strany se o něm vyjadřovaly velmi pochvalně.

"Jsem ráda, že se zde na okraj schůzky G20 uskutečnilo první setkání prezidenta Trumpa a prezidenta Putina. Jsem toho názoru, že bychom vždy měli mluvit spolu, a ne tolik o sobě," řekla dnes Merkelová na tiskové konferenci po skončení dvoudenního summitu.

Témata:  Summit G20 Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy