Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se snaží destabilizovat média i organizace, varují novináři

Média, ilustrační fotografie
Média, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Anne Applebaumová, sloupkařka deníku The Washington Post, a Edward Lucas, vedoucí redaktor časopisu Economist, tento týden zahájili iniciativu proti dezinformacím v Centru pro evropskou politickou analýzu, kde působí, v uvedeném pořadí, senior viceprezident a starší člen. Varují před tím, že se Rusko pokouší destabilizovat západní média i organizace.

„Před patnácti lety byla myšlenka, že zahraniční dezinformace může být pro evropské země problémem, absurdní. Svobodná média působila jako vítězové volného trhu; západní televize a noviny měly pohodlné financování i velké publikum. Ale obchodní model, který kdysi podporoval média po celém kontinentu, už na Západě nefunguje. Velká část západní žurnalistiky je špatně provozně zajištěná, kvůli čemuž se špatně v záplavě informací vybírají pravdivé informace," píší novináři.

Poukazují také na to, že ve stejné době autoritářské režimy vedené Ruskem a těsně následované Čínou, začaly mohutně investuje do výroby alternativ. „Vzhledem k tomu, že národní média jsou často slabá, se stalo mnohem snazší pro kanály, jako je RT (dříve Russia Today) nebo agentura Sputnik, vytvořit důvěryhodnost na menších evropských trzích. Ale i ve větších zemích Rusko používá sociální média, stejně jako obrovské množství internetových prostředků - 'zpravodajských' webových stránek, informačních portálů, trolly – to vše začíná mít dopad. Kancléřka Angela Merkelová pověřila německou zpravodajskou agenturu, aby vyšetřila ruskou propagandu v Německu po falešném příběhu o dívce údajně znásilněné uprchlíkem, který vyvolal skandál - částečně díky soustředěnému ruskému on-line úsilí," připomínají Applebaumová a Lucas.

Rusko nechce prosazovat samo sebe, ale spíše oslabit instituce Západu

Tyto zprávy podle nich mají jen málo společného s propagandou doby studené války. „Rusko nemá v úmyslu prosazovat samo sebe, ale spíše oslabit instituce Západu, často za použití nesouhlasných zpráv. RT pumpuje děsivé příběhy o migranty, a Západ zobrazuje jako rasistický a xenofobní. Proruské webové stránky propagují konspirační teorie – jako že 11. září bylo organizováno 'zevnitř' nebo že zika byla vytvořena CIA. Zároveň zesměšňují vynikající západní investigativní žurnalistiku, která odhalila vazby mezi ruskými politiky, obchodem, organizovaným zločinem a zpravodajskými službami," píší američtí novináři.

Tyto zprávy jsou pak podle nich používáni krajně pravicovými i krajně levicovými stranami v Evropě, které přizvukují a podporují zahraniční politiku Kremlu. „Evropská unie je konkrétní cíl, a není divu: EU byl pomocný prvek ve zbavování kontinentu na závislosti na ruském plynu a demontování zkorumpovaného a vykořisťujícího ruského modelu exportu plynu ve východní Evropě. NATO opožděně reaguje na reálnou hrozbou, ve které Rusko představuje pro některé z jeho členů agresora," píší.

Propaganda také zaslepila Západ i Ukajinu před invazí

Některé země se prý probouzí - zejména ty, které byly nejvíce zasaženy. „Invazi, okupaci a rozdělení Ukrajiny v roce 2014 předcházela vysoce efektivní propagandistická kampaň, která podněcovala zmatek v rusky mluvících oblastech a zaslepovala jak Ukrajince, tak i Západ, takže neviděly, co se ve skutečnosti děje. V reakci na ukrajinské dění začala například skupina StopFake začal odhalovat a zesměšňovat ruskou propagandu. Byl také zahájen velký projekt určený pro výuku mediální gramotnosti. Na Ukrajině také začala debata o úloze veřejnoprávní stanice, která by měla hrát roli v obnově důvěryhodných zdrojů informací," vysvětlují.

Připomínají, že se objevily i širší nadnárodní skupiny, které se problémem rozkrývání propagandy také zabývaly, USA však podle nich selhaly a proti problému nebojovaly a nebojují dostatečně. „Neexistuje žádný moderní ekvivalent k americké informační agentuře, organizaci, která se věnovala sovětské propagandě a dezinformacím během studené války. Ačkoli zde byly nějaké dodatečné prostředky, ze kterých USA podporovaly zahraniční subjekty televizního vysílání, jako bylo Rádia Svobodná Evropa, tak to úplně nestačí," myslí si novináři.

'Nic není pravda a všechno je možné'

Jejich názor sdílí také šéf frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt. „Neměli bychom zavírat oči před touto skutečností: Evropa není připravena čelit boji ve válce proti dezinformacim. Kvůli šíření informací je těžší pro lidi posoudit správnost toho, co vidí a čtou on-line. Autoritářské režimy jako je Rusko, Čína a dokonce Turecko, investují do výroby státních zpravodajských kanálů a internetových stránek, které mají za cíl šířit dezinformace, jimiž by mohly ohrozit důvěru západních institucí a orgánů veřejné správy. Pracují pod heslem 'nic není pravda a všechno je možné'," varuje někdejší belgický premiér.

Poukazuje, že existují skupiny, které už z propagandou z Ruska bojují, přesto ale dodává: „Ale ani EU, ani USA by měly být naivní v otázce vlivu dezinformace a neměly by podceňovat sílu sociálních médií, trollingu a propagandy zpravodajských serverů. Musíme tento problém dál řešit."

Témata:  média Rusko USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy