Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční anglické snídani hrozí zánik? Brexit může mít i velmi nečekané dopady

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brexit může negativně ovlivnit také tradiční anglickou snídani, která je ve světě téměř legendární. Jak poukazuje deník The Guardian, dovážené přísady mohou takovou snídani zdražit pro rodinu průměrně o 3 libry, tedy asi o 90 korun. Vypočítala to celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství KPMG.

Klobáska, osmažená anglická slanina, pečené rajče, míchaná vejce či volské oko, fazole v rajčatové omáčce, opékaný toast a smažené žampióny. To je jeden z nejvíce známých pokrmů Velké Británie, který označujeme jako tradiční anglickou snídani.

Pokud selžou obchodní jednání mezi Británií a Evropskou unií, sáhnou Britové kvůli takové snídani o něco hlouběji do kapsy. To podle deníku vyvolá tlak na ty spotřebitele, kteří se už teď potýkají s nedostatkem hotovosti.

Typický koš pro rodinnou snídani by mohl podražit až o 13% z dnešních 23,59 liber (695 korun) na 26.61 liber (784 korun), uvádí ve své zprávě KPMG. Společnost varuje, že pokud Londýn odejde z EU bez obchodní dohody, budou britské domácnosti čelit vyšší inflaci a zvýšení cen zboží z dovozu, bez kterého si lze tradiční snídani jen těžko představit. Konkrétně jde o olivový olej, slaninu nebo pomerančový džus.

Podle odhadů by třeba litr pomerančové šťávy původem ze Španělska a balený v Irsku, který dnes stojí 79 pencí (24 korun), zdražil na 93 pencí (27.50 korun). U balení dánské slaniny se pak cena zvedne z 2 liber (59 korun) na 2,18 liber (64 korun). Litr italského olivového oleje by mohl z 3,60 liber (106 korun) podražit na 4,68 liber (138 korun).

Nejvíce by se ale zřejmě zvýšila cena u francouzského másla – a to až o čtvrtinu na 4,08 liber (120 korun). KPMG přitom poukazuje, že za poslední rok už cena másla vzrostla asi o 20 procent, protože se zemědělci a mlékárny dlouhé měsíce snaží vyrovnat s poptávkou.

Deník také uvádí, že rozpočty spotřebitelů jsou pod sílícím tlakem, protože po hlasování o brexitu tlačí už několik měsíců vzhůru ceny zboží dováženého ze zahraničí. Libra se v současné době obchoduje za asi 1,29 dolaru, což je o 13% méně, než tomu bylo v den referenda v červnu 2016. V důsledku toho také prudce vzrostla inflace z 0,3 % v květnu 2013 na 2,9 procenta letos v květnu. Jde přitom o čtyřleté maximum. Na druhé straně pak stojí velmi nízký růst mezd.

KPMG uvedla, že v případě, že pokud nebude uzavřena žádná dohoda před březnem 2019, tedy dva roky poté, co Velké Británie vyvolala článek 50, dovážené potraviny a nápoje budou patřit ke zboží, u kterého nejvíce poroste cena. „V případě, že Velká Británie opustí EU, aniž by uzavřela obchodní dohody nebo přechodnou dohodou, můžeme očekávat jak vyšší ceny tak i velký nárůst objemu byrokracie na hranicích,“ varuje Bob Jones, ředitel účetní firmy .

Paul Martin, vedoucí maloobchodu KPMG v Británii, dodal, že zatímco supermarkety až doposud zcela bránily zdražování pro zákazníky, změnilo by se to, pokud Spojené království opustí EU bez dohody. Maloobchody podle něj nemohou nižší ceny držet u dovozových produktů donekonečna. Britští spotřebitelé si navíc podle něj zvykli, že sezónní zboží je dostupné celý rok, což by se také mohlo změnit. 

Témata:  Brexit Velká Británie jídlo

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy