reklama

Vicekancléř Gabriel míní, že summit představitelů největších světových ekonomik nijak nepřispěl k řešení globálních výzev spojených s válkou, chudobou či migrací. "Bohužel se dnes musíme spokojit s tím, pokud se 20 hlav států bohatých zemí dokáže jenom sejít a věci se ještě nezhorší. Tolik k úspěchu," prohlásil podle agentury Reuters.

Sociální demokrat Gabriel hájí svého spolustraníka a starostu Hamburku Olafa Scholze. Toho někteří členové Merkelové Křesťanskodemokratické unie obviňují z nezvládnutí masových výtržností během summitu. Gabriel soudí, že kdokoliv žádá rezignaci Scholze, měl by chtít i rezignaci Merkelové. "Nese politickou zodpovědnost za pořádání a vedení summitu G20 v Hamburku, který měl skrytý cíl: vlastní propagaci krátce před volbami," poznamenal na adresu své koaliční partnerky a předsedkyně vlády Merkelové.

Merkelová v reakci uvedla, že byla ráda, že ji Gabriel na summitu doprovázel a přispěl k jeho úspěchu. Dodala, že chce udržet velkou koalici do parlamentních voleb, které se uskuteční 24. září.

To, že si Merkelová pro konání summitu vybrala své rodiště Hamburk, kritizovali i někteří komentátoři. Ti připomínali, že severoněmecké přístavní město je známé svou radikálně levicovou scénou.

Během summitu 7.-8. července část demonstrantů zapalovala auta a rabovala obchody. Podařilo se jim i narušit doprovodný program partnerek a partnerů státníků. Až 500 příslušníků bezpečnostních složek utrpělo při střetech s radikály zranění.