reklama

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem osob, které německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20.

Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů. Celkem bylo zadrženo 744 hledaných osob. "Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo 'volná jízda pro pachatele'," řekl Schuster agentuře DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a "nově také Rakousko".

Jako příklady zemí s nedostatečnou příhraniční kontrolou uvedl Českou republiku a Polsko, které jsou podle něj sice aktivní na vnějších schengenských hranicích, ale vnitřní hranice zanedbávají. Problém je patrný při stíhání drogových deliktů a krádeží.

Podle Schustera by možné nedostatky měla co nejrychleji prověřit Evropská komise a případně vůči daným státům zahájit řízení kvůli porušení unijních smluv.