Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko německým poslancům neumožní vstup do vojenské základny

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Berlín - Turecké úřady nevydaly skupině německých poslanců povolení k návštěvě vojenské základny u města Konya, na níž slouží vojáci z Německa.

Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž jde o další krok k eskalaci napjatých vzájemných vztahů mezi oběma členy NATO. Kvůli zamítnutým návštěvám na jiné základně Incirlik rozhodlo v červnu Německo o přemístění svých tamních vojáků do Jordánska.

Němečtí poslanci chtěli navštívit příslušníky armády sloužící na letecké základně u Konye. Bundeswehr je pod kontrolou parlamentu a Berlín se snaží poslancům zajistit pravidelné inspekce na základnách po světě. Vojáci rozmístění po spojeneckém Turecku jsou součástí sil bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

"Vláda, zvláště kancléřka Angela Merkelová, nyní musí podniknout všechny nutné kroky k tomu, aby poslanci mohli brzy navštívit vojáky v Konye," prohlásil dnes mluvčí koaličních sociálních demokratů Rainer Arnold.

Není jasné, čím Ankara zdůvodnila rozhodnutí nevpustit německé politiky na základnu. V případě červnového zamítnutí návštěvy základny Incirlik Turecko uvedlo, že "vnitřní politická situace" v zemi podobné cesty neumožňuje. Berlín poté rozhodl o přemístění přibližně 260 vojáků nasazených proti IS do Jordánska.

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy