Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osmé kolo ženevských rozhovorů o Sýrii je plánováno na září

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ženeva/Damašek - V pátek skončilo v Ženevě již sedmé kolo rozhovorů o Sýrii a dle očekávání bylo neúspěšné. Obě strany se opět sejdou v září a OSN vyjádřila naději, že by konečně mohly zasednout v jedné místnosti.

Osmé kolo jednání o politickém řešení syrského konfliktu plánuje zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura na září, uskutečnit se má opět v Ženevě.

Od sedmého kola jednání zástupců vlády Bašára Asada a opozice se žádný zásadní průlom nečekal. De Mistura prohlásil, že "nedošlo k průlomu ani ke zhroucení rozhovorů". Ocenil minimálně fakt, že z jednání "nikdo neodešel".

Pokrok podle něj znamená také fakt, že díky mezinárodní diplomacii se podařilo dosáhnout dočasného příměří v částech jižní Sýrie. Poslední klid zbraní, tentokrát ve třech provinciích na jihozápadě Sýrie, dohodli minulý týden na summitu skupiny G20 za podpory Jordánska prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

K plánovanému zářijovému kolu rozhovorů de Mistura poznamenal: "Uvidíme, zda do té doby nenastane příhodný okamžik, aby všechny strany konečně zasedly stejné místnosti a začaly spolu hovořit o podstatě věci."

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy