Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gibraltar se nestane obětí brexitu a nebude předmětem obchodu, tvrdí šéf tamní vlády

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Madrid - Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo slibuje, že se "Skála" nestane obětí brexitu a má záruky britské vlády, že nebude předmětem obchodu s Evropskou unií.

Gibraltar na jižním okraji Španělska se stal součástí Spojeného království v roce 1704 a jejích 30.000 obyvatel může být pro vyjednávače brexitu tvrdým oříškem, uvedla agentura Reuters.

Gibraltar, který by Madrid chtěl zpátky, se v referendu velkou většinou vyslovil proti odchodu z EU, ale je odhodlán i po brexitu v Británii zůstat. "Teď je naší povinností energicky prosazovat výsledek referenda a dosáhnout úspěšného brexitu. Nebudeme stát brexitu v cestě, ale nebudeme ani jeho obětí," řekl Picardo.

Evropská unie v dubnu pohoršila Londýn, když navrhla Španělsku právo veta v jednání o vztazích Gibraltaru s EU po odchodu Británie z unie.

Španělský král Felipe VI. minulý týden při návštěvě Londýna vyjádřil v britském parlamentu naději na všeobecně přijatelnou dohodu o Gibraltaru. "Žádná změna ve svrchovanosti Gibraltaru nenastane," konstatoval dnes Picardo.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy