Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová si i přes násilnosti a problémy stojí za volbou Hamburku pro summit G20

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Berlín - Hamburk se během summitu G20 stal centrem násilností a nepokojů. Kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že si stojí za spornou volbou severoněmeckého přístavu jako místa pro setkání zemí skupiny největších ekonomik. Odmítla kritiku, že její vláda neinvestuje do infrastruktury.

Starosta Hamburku Olaf Scholz se občanům města omluvil za to, že úřady nedokázaly udržet ve městě pořádek. Merkelová k události uvedla, že má také svou zodpovědnost, které se nechce zříkat. Odsoudila násilí a poděkovala bezpečnostním orgánům.

Ve svém pravidelném letním rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD dnes také potvrdila, že pokud bude znovu zvolena, plánuje zůstat ve funkci kancléřky další čtyři roky.

Odmítla obvinění, že její vláda zanedbává investice do infrastruktury. Vláda již podle ní "masivně" zvýšila investice do digitalizace, silnic a předškolních zařízení. "Problémem zvýšení investic nejsou chybějící peníze, ale pomalé plánování," míní šéfka německé vlády. Ve střednědobém finančním plánu jsou dodatečné investice již podle ní zakotveny na mnoha místech.

Merkelová poskytla rozhovor deset týdnů před volbami. Průzkumy zatím dávají jejím Křesťanským demokratům (CDU) nejvíce hlasů. Pokud by se ujala znovu funkce kancléřky až do roku 2021, byla by ve funkci celkem 16 let.

Témata:  Angela Merkelová Německo volby v Německu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy