Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Británie zahájily druhé kolo jednání o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Vyjednávači EU a Británie se dnes v belgické metropoli sešli ke druhému kolu jednání o brexitu. Británie v prvním kole akceptovala představu EU o jejich struktuře. Nyní se tedy dojednávají jen otázky "rozvodu", tedy samotného brexitu.

Rychlý pokrok především v druhé z těchto věcí - tedy uznání Londýna, že vůči EU závazky má - je pro unijní stranu zásadní. "Nyní se dostáváme k jádru věci," řekl novinářům hlavní vyjednávač EU Michel Barnier poté, co v bruselském paláci Berlaymont přivítal svého britského partnera Davida Davise.

"Je pro nás neuvěřitelně významné výrazně pokročit a identifikovat rozdíly v našich postojích, abychom je mohli vyřešit. Je čas pustit se do práce," uvedl Davis.

Teprve, pokud v nich bude do podzimu dosaženo "významného pokroku", budou moci dát země EU Barnierovi mandát začít s britskými partnery diskutovat také o budoucnosti vzájemných vztahů. Tedy o široké oblasti od obchodu přes spolupráci v obraně a bezpečnosti až třeba po kulturu a školství.

Vyjednávat tento týden budou pracovní týmy především o otázce zachování práv občanů EU v Británii a Britů jinde v EU po brexitu. Zde se strany liší hlavně v pohledu na to, zda má být tato věc součástí britského právního systému či přímo zakotvená v dohodě o brexitu a pod dohledem Soudního dvora EU.

Klíčová je však tento týden především otázka finančního vyrovnání. Podle diplomatů je Barnier dokonce připraven jednání do srpna přerušit, pokud nyní od Davise jasně neuslyší uznání, že Londýn vůči unii finanční závazky má. Cílem poté bude především dohodnout "vzorec", podle které bude částka vypočítána.

Třetí tým se má zabývat "ostatními záležitostmi" brexitu a Davisovi a Barnierovi zástupci vedou oddělený "politický dialog" o budoucím uspořádání na hranicích mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.