reklama

Během dvoudenní ofenzivy zahynulo přes 50 islamistů a bylo zneškodněno více než 100 improvizovaných výbušných zařízení, uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany.

Ofenzivu afghánských jednotek, která začala v sobotu, podpořily nálety amerických letounů F-16 a vrtulníků Apache. Afghánští vojáci nakonec znovu obsadili okresní středisko Naua jižně od správního centra provincie Laškargáh. Naua leží na strategické pozici, neboť jím prochází hlavní severojižní tah.

Operace odráží snahu oslabit pozici Talibanu v provincii Hílmand a zatlačit bojovníky hnutí od provinční metropole, napsala agentura Reuters s odkazem na afghánskou vládu. Vládní oddíly mají dál postupovat na jih podél hlavní cesty k dalšímu okresnímu středisku Garmsír.

Hílmand je společně s Kandahárem považován za baštu Talibanu. Podle místních činitelů bojovníci hnutí nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj, napsala agentura AP. Dlouhodobá ofenziva proti Talibanu v Hílmandu bývá označována za největší vojenskou operací v Afghánistánu od svržení fundamentalistického režimu Talibanu v roce 2001.