Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhé kolo jednání o brexitu je u konce, rozpory přetrvávají

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Do příštího kola jednání o brexitu na konci srpna chce vyjednavač EU Michel Barnier od britské strany materiály vyjasňující její postoj v klíčových sporných otázkách, které ukázalo dnes skončené druhé kolo rozhovorů. Britský vyjednavač David Davis upozornil, že ve sporných bodech bude potřeba pružnosti obou stran.

Různé pohledy mají týmy EU a Londýna hlavně na roli Soudního dvora EU při zajišťování práv občanů unie v Británii a na podobu finančního vyrovnání. Spor o garanci práv unijních občanů v Británii označil Barnier před novináři za "fundamentální", strany se ale liší také v pohledu na budoucí práva rodinných příslušníků a některé další oblasti.

Zatímco EU chce, aby právní jistoty dávala občanům unie už samotná smlouva o britském odchodu, Londýn hodlá tyto věci zakotvit do britského práva. Podle Barniera to není politická, ale právní otázka, protože každý odkaz na evropské právo implikuje dohled unijního soudu.

"Evropská unie si přeje dosáhnout s Londýnem dohody o spořádaném odchodu země z bloku, k tomu je ale třeba také vypořádat vzájemné účty," řekl Barnier. "Jsme země, která uznává svou mezinárodní odpovědnost a práva. A budeme v tom pokračovat také v budoucnosti," uvedl Davis.

Unijní vyjednavač Barnier připomněl, že už minulý týden britská vláda uznala, že závazky vůči EU má a je třeba je vyrovnat. Na základě takového postoje je podle něj možné začít rychle diskutovat o tom, které přesně závazky to jsou. Unie tento týden podle Barniera nabídla partnerům svou detailní právní analýzu britských závazků.

Vyjasnění britského postoje k této věci je podle Barniera pro unijní strany nezbytné pro další jednání a pro dosažení pokroku v otázce finančního vyrovnání. Bez ní se nemohou pohnout rozhovory o jiných tématech.

Týmy v otázce finančního vyrovnání nebudou mluvit o konkrétních částkách, ale spíše o způsobu, jak se konečné hodnoty dopočítat. V médiích se nejčastěji objevují odhady mezi 60 až 100 miliardami eur (1,6 až 2,7 bilionu Kč). Jde o závazky, které na sebe Británie vzala jako člen EU jak vzhledem k unijnímu rozpočtu, tak vůči různým unijním mimorozpočtovým fondům a programům.

Třetí klíčovou věcí pro nynější první fázi brexitových jednání je diskuse o budoucí podobě uspořádání na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Politické diskusi o tomto tématu se věnují přímo Davisovi a Barnierovi zástupci.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy