Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Polsku: Duda se postavil vládě, bude vetovat kontroverzní zákony o soudech

Andrzej Duda
Andrzej Duda
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu a o soudní radě, které navzdory kritice opozice i Evropské komise prosadila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

"V programu PiS nebylo zmínky o kontrole nad nejvyšším soudem, ani o tom, že generální prokurátor bude rozhodovat o tom, kdo bude soudcem, a kdo ne," řekl Duda. Generálním prokurátorem je v Polsku z titulu své funkce ministr spravedlnosti.

Prezident rovněž řekl, že polská justice potřebuje nápravu a že je velmi špatné, pokud se soudci považují za nejdůležitější kastu. Změny je ale nutné uskutečňovat tak, aby nenastal rozkol ve společnosti a aby se lidé nebáli svého státu, řekl. Oba zákony je podle něj nutné upravit tak, aby se staly přijatelnými.

PiS má v obou komorách polského parlamentu většinu. Strana tvrdila, že polská justice potřebuje očistu. Kritici ale poukazovali na to, že sporné zákony zajistí parlamentní většině a vládě premiérky Beaty Szydlové moc nad soudy, a prakticky tak zruší dělbu moci. To by prý umožnilo předsedovi PiS Jaroslawu Kaczyńskému nastolit v Polsku autoritářský režim.

Témata:  Polsko Andrzej Duda Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy