Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hromadná poprava v Libyi? HRW žádá vyšetření válečných zločinů

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - Na internetu se objevilo video, na němž libyjští vojáci vykonávají mimosoudní popravu 20 osob podezřelých z členství v organizaci Islámský stát (IS). Podle Human Rights Watch (HRW) by měli být vojáci okamžitě propuštěni ze služby.

Na nově zveřejněném videu muž, který zřejmě patří k Libyjské národní armádě (LNA) generála Chalífy Haftara, dvaceti mužům v oranžových kombinézách s černými kapucami a spoutanýma rukama čte prohlášení. Následně další příslušníci LNA ke klečícím mužům přistoupí zezadu a střelí je do hlavy. V titulku pod videem stojí věta: "Poté, co byli shledáni vinnými, zastřelila je popravčí četa".

V záznamu není zmínka o tom, čeho se muži dopustili. Ozbrojené skupiny v Libyi však tvrdí, že mají právo vykonávat vlastní soudy. 

"Nejnovější hromadná poprava, pokud se potvrdí, by byla další ze série hrůzných činů spáchaných členy LNA a opět by poukázala na to, jak členové LNA berou právo do vlastních rukou," řekl ředitel HRW pro Blízký východ a Severní Afriku Eric Goldstein.

LNA patří k nejmocnějším silám v Libyi. S pomocí Egypta a Spojených arabských emirátů, kteří podporují boje, jež LNA vede proti islamistickým radikálům, se Haftarovu vojsku podařilo dobýt rozsáhlá území na východě a jihu země.

Libye navzdory názvu Haftarových sil nemá od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 žádnou národní armádu. O moc tak soupeří řada ozbrojených skupin, jež podporují kabinet na východě, který stojí za LNA nebo kabinet v Tripolisu, jenž má podporu OSN.

Témata:  Libye Human Rights Watch válečné zločiny

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy