reklama

Europol bude moci díky novému nařízení zvýšit úsilí v boji proti terorismu, počítačové kriminalitě a jiným trestným činům, a rychleji tak reagovat na případné hrozby. Posílí se rovněž spolupráce mezi jednotlivými členskými státy a Europolem.

Na vytváření nařízení se pracovalo tři roky. Policejní úřad podle něj sehrává klíčovou roli v boji s islámským terorismem. Bude také fungovat jednotka, která bude schopna identifikovat extremistický obsah na internetu.

"Chtěl jsem nařízení, které umožní Europolu plnit jeho úkoly a cíle. Má za cíl pomáhat orgánům členských států a posílit spolupráci v boji s organizovaným zločinem, terorismem a dalšími trestnými činy," uvedl zpravodaj nařízení, španělský lidovecký europoslanec Agustín Díaz De Mera García Consuegra.

"Europol se stane informačním centrem pro evropské orgány. Paříž a Brusel nám jasně ukázaly, že výměna informací je naši Achillovou patou. Členské státy musejí koordinovat své úsilí a Europol k tomu může přispět," řekl Dimitris Avramopulos, který má na starosti migraci a vnitřní záležitosti.

"Bezpečnost evropských občanů prodělává těžkou zkoušku, a to z různých důvodů. Neinvestovali jsme prostředky do obrany a teď čelíme řadě hrozeb," uvedl slovinský lidovecký europoslanec Milan Zver.

"Často zaostáváme za naším nepřítelem a díky tomuto nařízení můžeme zjednat nápravu," uvedl Brit Timothy Kirkhope z frakce konzervativců a reformistů. Dánský europoslanec Morten Helveg Petersen z frakce evropských liberálů by uvítal ještě větší posílení Europolu.

Řecký komunistický europoslanec Sotirios Zarianopulos ale nové pojetí Europolu kritizoval. "Europol se změnil na novou represivní agenturu. Nařízení umožní odstraňování účtů na sociálních sítích a třetí země a USA budou vědět, co děláme, a budou v tom i obchodní zájmy," řekl.

Výhrady měla i německá europoslankyně Beatrix von Storchová z pravicové euroskeptické frakce EFDD. "Europol bude sbírat údaje a vyměňovat si je se soukromými a veřejnými osobami, bude získávat data a předávat je dál, údaje z pasů, otisky prstů, přezdívky, stav účtů, vlastnictví nemovitostí a tak dále. Také se zajímají o váš životní styl, vytvářejí profily vašeho pohybu a vědí, čím jezdíte. Europol bude vědět vše a podle toho vyhodnotí hrozby. Je tu ale jiná velká hrozba, a to bezpečnost dat občanů," uvedla.