Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by se stalo, kdyby Američané opustili Afghánistán?

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul/Washington - Válka v Afghánistánu se zdá být nekonečnou. Ačkoliv Američané počet svých jednotek v zemi rapidně snížili, jsou tam stále přítomni. Podle místních by jejich odchod způsobil chaos, kterého by využili zejména extremistická bojová uskupení.

Server Washington Post se zabývá možným úplným stažením amerických jednotek z problematického Afghánistánu. Američané už v zemi působí šestnáct let, jejich přítomnost si vyžádala 2 400 obětí. Víc než 700 miliard dolarů americká vláda do akcí v zemi investovala. A stále se nepodařilo zvítězit. 

Nyní je cílem spíš "neprohrát" než vyhrát, domnívají se autoři článku. Znovu se vzmáhající hnutí Taliban má dnes pod kontrolou 40 procent oblastí země. Bojovníci Islámského státu (IS) okupují hory na východě. Přítomnost amerických jednotek v zemi je vnímána s cynismem. Civilisté a bezpečnostní složky země umírají čím dál víc, minulý rok při akci NATO nebo vládních jednotek zahynulo na 600 civilistů. 

Nekonečný konflikt a málo možností také nutí mnoho mladých Afghánců, aby zemi opustili, případně se někteří přidávají k ozbrojeným skupinkám. V zemi žije mnoho etnik, která jsou vůči sobě nepřátelská a zemi hrozí velký politický chaos, v krajním případě občanská válka. 

V zemi mají své zájmy také okolní země - Írán, Pákistán a Rusko, stejně jako Spojené státy. Ministr obrany Jim Mattis  a poradce pro americkou národní bezpečnost H. R. McMaster mají přítomnost vojska v Afghánistánu na starost. Dle údajů ministerstva je v zemi 8 800 jednotek, což je obrovský pokles oproti roku 2011. Tehdy tam působilo 100 tisíc mužů. Mnoho z nich nechápe, proč je tam ještě americká administrativa udržuje.

 Washington Post vyzpovídal klíčové osoby v Afghánistánu a ptal se jich na otázku, co by podle jejich názorů v zemi nastalo, kdyby se Američané stáhli. Mluvčí amerických jednotek v Afghánistánu William Salvin se domnívá, že pokud by jednotky opravdu odešly, země by byla plundrována dvaceti teroristickými a násilnými organizacemi. Jde o největší koncentraci teroristických organizací na světě. Tato síť by se dle jeho slov  snažila destabilizovat afghánskou vládu a plánovala by atentáty všude po světě. 

Mluvčí Talibanu Zabiullah Mujahid říká, že by se jednalo o vysvobození. A to jak pro Afghánce, tak pro Američany. Afghánci se prý sjednotí a vytvoří efektivní islámské vedení země. 

Ředitel afghánského Institutu pro strategická studia Davood Moradian předpovídá zemi osud Somálska, pokud Američané odejdou. V důsledku etnických bojů může být vytvořený na části území islámský chalifát, ze kterého by extremistické organizace účinně plánovaly útoky na Západě. 

Afghánský spisovatel a politický analytik Hashemi Nezhad připouští, že země je nyní zcela závislá na zahraniční pomoci. Pokud Američané odejdou, tamní vlády zkolabuje a vojenské šarvátky pošlapou dosažené úspěchy,  ke kterým se země od roku 2001 dopracovala. 

Řidič taxíku Ahmad Shah také příliš nefandí tomu, aby Donald Trump zavelel k ústupu. Zemi by to prý uvrhlo do velké války mezi frakcemi, do které by zasahovaly i sousední mocnosti. "Bude to pro nás katastrofa, ale také pro Spojené státy. Opuštění země bez vítězství znamená zcela jistě porážku. Zničí to americkou prestiž ve světě," domnívá se. 

Témata:  Afghanistán USA

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy