reklama

Při bojích přišlo o život několik členů SDF a civilisté. Přesný počet obětí na životech však není znám. Dalších několik příslušníků SDF radikálové unesli. S odkazem na sdělení Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura Reuters.

IS útočil ve vesnici Karáma. Propagandistická agentura Islámského státu Amak uvedla, že při útoku IS přišlo o život 53 členů SDF. Nisrín Abdulláhová, která je mluvčí kurdské milice YPG, jež tvoří součást sil SDF, krátce nato agentuře AP potvrdila, že IS opravdu útočil, ale zdůraznila, že počet obětí, který Amak uvádí, je přemrštěný.

V současné chvíli se SDF s vzdušnou podporou mezinárodní koalice snaží dobýt severosyrskou Rakku od IS. Podle SOHR se SDF už podařilo získat kontrolu nad polovinou města.

Jednotky SDF poprvé vstoupily do Rakky na počátku června, když se jim toto město podařilo prakticky obklíčit. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci - západní i regionální.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakce zdržuje asi 2500 členů IS. Ve městě podle odhadů OSN uvázlo zhruba 20.000 až 50.000 civilistů.

Ztráta Rakky by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku.