Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar se zlobí: Rijád nám klade překážky v pouti do Mekky

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dauhá - Saúdská Arábie záměrně vytváří překážky Katařanům, kteří se příští měsíc chystají vykonat hadždž, tedy pro muslimy důležitou pouť do Mekky. Tvrdí to Katar prostřednictvím stanice Al Džazíra.

Stanice Al Džazíra uvádí, že kladené překážky součástí bojkotu Kataru vyhlášeného v červnu čtyřmi arabskými státy v čele se Saúdskou Arábií. Katarská Národní komise pro lidská práva (NHRC) dnes podle Al Džazíry oznámila, že katarským občanům bylo sděleno, že do Saúdské Arábie smějí přiletět jen na dvě letiště. Zároveň smějí letět jen z letiště v katarské metropoli Dauhá, což představuje velký problém pro občany Kataru, kteří žijí mimo své hlavní město nebo v zahraničí.

Na restrikce si už komise stěžovala u zvláštního zpravodaje OSN pro svobodu náboženského vyznání a víry. Podle jejího názoru jde o „očividné porušení norem mezinárodního práva a dohod, jež zaručují právo účastnit se bohoslužeb".

Mekka, stejně jako druhé nejposvátnější místo pro muslimy Medina, se nachází na území Saúdské Arábie. Každoroční muslimská pouť do Mekky patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Každý rok hadždž podnikne na dva miliony věřících.

Arabské země, k nimž vedle Saúdské Arábie patří Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn, viní Katar z podpory terorismu a kritizují jeho sbližování s Íránem. Jako podmínku k vyřešení krize, která vypukla 5. června, stanovili 13 požadavků, včetně uzavření Al Džazíry a zrušení tureckých vojenských základen v Kataru. Poté co Dauhá jejich splněni odmítla, požadavky zredukovaly na šest bodů, mezi nimiž Al Džazíra a turecké základny už nejsou.

Analytici uvádějí, že za bojkotem není ani tak strach ze spojení Kataru s terorismem jako spíš obava Saúdské Arábie ze ztráty dominantního postavení v regionu.

Témata:  Katar Saúdská Arábie Mekka Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy