Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U irácké ambasády v Kábulu se odpálil sebevražedný útočník, další se dostali dovnitř

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Dva strážní irácké ambasády v Kábulu zahynuli při dnešním útoku sebevražedného atentátníka v automobilu. Další tři útočníci, kteří pronikli do budovy, zemřeli při bojích s příslušníky afghánských bezpečnostních jednotek. K útoku se podle agentury Reuters přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

"Teroristický útok u irácké ambasády v Kábulu skončil poté, co všichni teroristé byli zabiti," uvedlo ve svém prohlášení afghánské ministerstvo vnitra.

Svědci uvedli, že hodinu po první explozi se ozval další výbuch, napsala agentura AP. Příčina této exploze zatím jasná není.

O příslušnosti útočníků k Islámskému státu informovala zpravodajská agentura Amaq, kterou islamisté podle expertů využívají jako oficiální mediální prostředek.

Suicide Bomb Attack Near Iraqi Embassy In #Afghanistan Capital #Kabul. #ISIS Claims Responsibility. No Casualties Reported. #Prayers ? pic.twitter.com/nrFlVQ5JTB

— Sir Ravindra Jadeja (@SirJadeja) 31. července 2017

Irácká ambasáda v Kábulu se nachází v uličce poblíž místních trhů a mimo takzvanou zelenou zónu, kde má své sídlo většina zahraničních diplomatických misí. "Zelená zóna" je silně střežená a obehnaná betonovou stěnou.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi hnutí Taliban a s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Témata:  Afghanistán Irák

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy