Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA splní euroatlantické závazky, ujistil viceprezident Pence v Podgorici

USA
USA
Foto: Pixabay

Podgorica - Americký viceprezident Mike Pence se dnes sešel s černohorským premiérem Duškem Markovičem. Prohlásil, že Spojené státy splní své závazky plynoucí z euroatlantických vztahů a že "místo západního Balkánu je na Západě".

"Skutečně věříme, že budoucnost západního Balkánu je na Západě," řekl Pence novinářům. "A těšíme se na potvrzení závazku Spojených států budovat vztahy, které posílí vazby mezi evropským společenstvím, západním Balkánem a Spojenými státy," dodal.

"Setkal jsem se s premiérem Markovičem a poděkoval mu za to, že Černá Hora je v čele prosazování stability a prosperity na západním Balkáně," napsal americký viceprezident na twitteru k rozhovoru s předsedou černohorské vlády.

Do malé bývalé jugoslávské republiky, která má 680.000 obyvatel a jen dvoutisícovou armádu, přiletěl dva měsíce po jejím přijetí za člena Severoatlantické aliance. To se stalo osm měsíců po údajném zmařeném pokusu o puč v Černé Hoře, který podle vlády připravili ruští agenti a který měl zvrátit směřování země do NATO.

Moskva tato obvinění rozhodně popřela. Nicméně Pence dnes odpoledne na summitu americko-balkánské Jadranské charty i za zmíněný pokus o puč Moskvu kritizoval.

"Rusko pokračuje v překreslování hranic na západním Balkáně silou. Snažilo se region destabilizovat a rozdělit vás mezi sebou navzájem i zbytek Evropy. Cíle byly loni jasné, když se moskevští agenti pokusili narušit volby, a dokonce zabít (tehdejšího) premiéra (Mila Djukanoviče), a tak přimět černohorský národ, aby nevstupoval do NATO," citoval list Vijesti viceprezidenta USA.

Témata:  Mike Pence NATO (Severoatlantická aliance) USA Černá Hora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy