Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rwanďané volí hlavu státu, favoritem je současný prezident Kagame

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Kigali - Ve Rwandě se dnes konají prezidentské volby. Ze tří kandidátů je za favorita považován současný prezident Paul Kagame (59). Tento kandidát vládnoucí strany Rwandská vlastenecká fronta (RPF) úřad hlavy státu zastává od roku 2000.

Další dva kandidáti - Frank Habineza z Demokratické strany zelených (DGP) a nezávislý Philippe Mpayimana - si stěžují, že některé místní úřady jejich kampaň hatily a jejich příznivci byli zastrašováni.

Ve vrcholných politických funkcích figuruje Kagame od roku 1994, kdy jeho RPF zarazila genocidu Tutsiů. V posledních prezidentských volbách v roce 2010 dostal 93 procent hlasů a volby současné na svých mítincích označuje za "pouhou formalitu".

Někteří Kagamemu vyčítají potlačování opozice a připisují vraždy jeho kritiků - za poslední dvě dekády bylo zavražděno, nebo zmizelo osm novinářů, 11 jich skončilo ve vězení a 33 dalších z Rwandy uteklo.

Témata:  Rwanda Paul Kagame volby uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy