reklama

Ministr obrany Siraj Fegessa podle agentury AP řekl, že vláda se dokázala vypořádat s "ozbrojenými teroristy, protimírovými živly a potížisty". Dodal, že přes 8000 lidí zůstává za mřížemi a čelí stíhání kvůli obvinění ze spáchání zločinů během násilností. Zrušení výjimečného stavu odhlasoval před tím parlament. "Stabilita země se výrazně zlepšila," sdělil Fegessa zákonodárcům podle agentury Reuters.

Část restrikcí byla uvolněna už v březnu. Výjimečný stav umožnil úřadům zatýkání bez soudních příkazů, zákaz nepovoleného pohybu kolem důležitých objektů a také omezení rozhlasu a televize.

Celkem bylo zatčeno více než 21.000 osob. Mnozí z nich podle organizací na ochranu lidských práv čelili svévolnému zadržování a bití. Opoziční strany obviňovaly vládu, že využívá výjimečného stavu k pronásledování svých oponentů.

Centrem měsíce trvajících nepokojů byl stát Oromija nedaleko Addis Abeby, jehož obyvatelé se bouřili proti tomu, že vláda plánovala na jejich úkor rozšiřovat hlavní město. Demonstrace se později rozšířily i do dalších oblastí a protestující začali kromě respektování místních samospráv požadovat i větší politické svobody a lepší dodržování lidských práv.

Po potlačení nepokojů oznámily etiopské úřady, že o život přišlo 669 osob, včetně 63 policistů. Podle demonstrantů je ale počet obětí mnohem vyšší.

Vláda tvrdí, že tvrdé zákroky během protestů byly nutné, jelikož se k legitimním demonstracím přidaly násilné "živly". Etiopie je důležitým spojencem Západu v boji proti islamistickému terorismu v sousedním Somálsku a je zároveň prominentní ekonomickou silou v nestabilním regionu.