Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban propustil více než dvě stovky rukojmích zajatých na severu Afghánistánu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Radikálové z hnutí Taliban na severu Afghánistánu pustili na svobodu více než 230 civilistů, které zajali o víkendu při útoku na jednu z vesnic. 

S odkazem na afghánské úřady o tom dnes informovala agentura AFP. Na vyjednávání s povstalci byli vysláni místní vesničané včetně několika stařešinů.

„V noci na dnešek bylo propuštěno 235 lidí včetně žen a dětí po vyjednávání, které vedli úředníci společně se stařešiny z vesnice," uvedly místní úřady. Ve vesnici, kterou Taliban obsadil, ale zůstávají další rukojmí. 

Taliban vesnici obsadil o víkendu, při útoku zemřelo nejméně 50 lidí. Hnutí přitom těla mrtvých nevydalo, oznámil jeden z místních úředníků.

Agentura Reuters už dříve napsala, že z oblasti uteklo asi 330 rodin, dalších 150 padlo do zajetí. Svědci tvrdí, že většinu civilistů na útěku ozbrojenci z Talibanu zabili.

Reuters uvádí, že tento incident potvrzuje nejistou bezpečnostní situaci v celém Afghánistánu. Místní vláda má pod kontrolou přibližně 60 procent státního území, uvádí americká armáda.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy