Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odkud pochází nejvíce migrantů? Situace se bude stále zhoršovat, ukazují predikce

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Nové Dillí - Nejlidnatější zemí současnosti je Čína, s populací okolo 1,4 miliardy lidí. Těsně za ní je její současný největší protivník, s kterým si vyměňuje hrozby a urážky. Indie nyní je „matkou“ 1,3 miliardy lidí a podle všech ukazatelů toto číslo bude ještě stoupat a Indie předežene Čínu. Zatímco populace Číny se od roku 1947 zhruba zdvojnásobila, ta indická se zhruba zčtyřnásobila. Tempo růstu obyvatel Indie, nyní 15 milionů ročně, je největší na světě, uvádí server Quartz.

Projekce populace OSN naznačují řadu možných scénářů. Například, pokud by současná indická porodnost 2,3 porodů na ženu zůstala konstantní, populace by narostla na 1,8 miliardy do roku 2050 a 2,5 miliardy do roku 2100. Často citovaná mediální projekce OSN předpokládá, že indická plodnost klesne pod úroveň náhrady do roku 2035 a v dalších desetiletích zůstane na 1,8 porodů na ženu. V důsledku toho se předpokládá, že populace Indie se v roce 2060 zvýší na 1,7 miliardy, a  do roku 2100 se sníží na 1,5 miliardy.

Indie na rozdíl od Číny nereguluje tak přísně porodnictví, ačkoliv se snaží o jisté kroky k potlačení nekontrolovatelného růstu obyvatelstva. Během posledních osmi let užívání antikoncepce v Indii kleslo o téměř 35%. Konkrétněji, spoléhání se na ústní antikoncepční pilulky, kondomy a vasektomii kleslo o 30%, 52% a 73%. Ženy v Indii po desítky let spoléhají především na potrat jako primární metodu antikoncepce, především ty z chudších oblastí. Potraty a používání nouzových pilulek se zdvojnásobilo. Vláda v roce 2016 podnikla zásadní kroky k modernizaci tohoto systému a zavedla bezplatné injekční antikoncepční prostředky ve vládních zařízeních.

Tato tradice potratu v Indii je spojena s výrazně nižším počtem žen než mužů v Indii. Očekává se až 40 miliónů indických mužů si nebude moci najít partnerku. Nižší počet žen je z velké části důsledkem indických zvyklostí. Pro rodiny žijících tradičním způsobem je žena považována spíše za přítěž než za přínos, protože od její rodiny se očekává, že jejímu jí vystrojí velké věno a samotný ochod dcery je vnímán jako ztráta, protože její povinnosti budou i druhé rodiny, nikoliv u vlastní. Proto, ač zakázáno, se v Indii stále drží zvyk v případě ženských plodů uskutečnit potrat, což se děje většinou pro matku nepříliš vhodných podmínek, jenž může mít za následek i její smrt.

Migrace a její vliv na růst a složení populace

Tyto tradice přežívají v Indii mimo jiné díky tomu, že většina populace žije na venkově (57%). Mělo by nicméně dojít k vzrůstu městské populace, částečně díky migračním tokům zejména mladších lidí, co hledají zaměstnání. V polovině tohoto století se očekává, že polovina obyvatel Indie, přibližně 830 milionů lidí, bude městskými obyvateli. To bude výzvou pro vládu ohledně poskytnutí základních služeb a infrastruktury. Přibližně jedna pětina obyvatel žije bez elektřiny.

Mezinárodní migrace hraje zanedbatelnou roli v populačním růstu Indie. Indie má však největší populaci přistěhovalců, s přibližně 16 miliony Indů žijících v zahraničí a miliony dalších, kteří plánují emigrovat. Indie je díky tomu největším světovým příjemcem zaslaných plateb peněz. Ročně obdrží v průměru téměř 70 miliard dolarů. Sama však uskutečňuje silná opatření, aby zabránila nelegální migraci, zejména lidí z Bangladéše.

Indie oplývá vysokou mírou hospodářského růstu, který by měl překročit i 7%. Přes poměrně velkou střední třídu však asi 25% Indů žije za méně než 2 dolary na den a není schopna si obstarat základní každodenní potřeby. Země tvoří jednu třetinu světové populace žijící v chudobě. Indie není schopna zajistit pracovní místa pro rostoucí populaci v produktivním věku, která se podle predikcí má zvýšit o více než 200 miliónů. Více než 30% Indů ve věku 15 až 30 let nemá ani zaměstnání, ani vzdělání a odbornou přípravu, což je více než dvojnásobek průměru zemí OECD a téměř trojnásobek průměru Číny.

Průměrná délka života a průměrná míra úmrtnosti

Na rozdíl od Číny, Indie oplývá výrazně mladou populací. Střední věk v Indii činí 27 let, oproti 38 letům v Číně. Děti do 18 let představují jednu třetinu populace Indie ve srovnání s jednou pětinou čínské populace. Indická populace ale též značně stárne. Průměrná délka života se zvedla z 44let v roce 1960 na 68let. Podíl starších osob ve věku 65 let a více se má podle prognóz roku 2050 zdvojnásobit na 13% a předpokládá se, že počet dospělých v produktivním věku na jednu starší osobu klesne z 11 na pět.

Míra úmrtnosti  - 38 z 1000 narozených – nicméně stále ještě zaostává za čínskou mírou (11 z 1000 narozených). Předčasné manželství a těhotenství stále přispívají k nadměrné úmrtnosti matek a průměrná délka života indických žen je o osm let nižší než jejich protějšků v Číně. Více než polovina obyvatel Indie žije v oblastech ohrožených katastrofami, jako jsou zemětřesení, záplavy, cyklony, sucha a tsunami. Zdravotní péče též zaostává. Přibližně polovina indických dětí je podvyživená a jen dvě třetiny jsou očkovány proti tetanu či záškrtu (v Číně jsou všechny děti). Případy tuberkulózy představují více než čtvrtinu všech světových případů, vůbec nejvíce na světě.

I přesto by Indie měla v roce 2050 předhonit Čínu a být nejlidnatější zemí na světě. S 1, 6 miliardou lidí by Indie měla představovat 17% lidské populace, zatímco Čína s 1,4 miliardou obyvatel bude představovat 14% světové populace. Třetím nejlidnatějším národem by měla být v roce 2050 Nigérie s 411 milióny lidí ( 4% světové populace). Na čestném čtvrtém místě podle predikcí budou USA s 390 milióny lidí (4% světové populace). V USA porodnost stimulují především hispánské komunity. Celkově bude v roce 20150 na světě necelých 10 miliard lidí (9,8 miliard).

Témata:  Indie migrace EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.